Ve Štramberku to bude bouchat

06.09.2017 14:47

V nejdelších štolách v Evropě, nacházejících se ve Štramberku, vybouchne sobotu 9. září hned několik různých hořlavých prachů. Ovšem bezpečně. Půjde totiž o praktické ukázky výbuchu hořlavin, které na severní Moravě předvedou odborníci radvanické společnosti VVUÚ. Ta své štoly veřejnosti otevírá pouze jedenkrát ročně u příležitosti Dnů evropského dědictví, stejně tak tomu bude i letos, a to v sobotu 9. září.

Ve Štramberku to bude bouchat
Foto: mesto-stramberk.cz
Popisek: Štramberk

Pokusné štoly zde byly vybudovány v šedesátých letech minulého století a v České republice jsou skutečně ojedinělým pracovištěm, které umožňuje simulovat výbuchy v důlních dílech, dlouhých chodbách, v prostorách různých průmyslových odvětví a tak podobně.

Návštěvníci budou moci nahlédnout dovnitř tří zkušebních štol, seznámit se se zkouškami a výzkumem, jenž se zde provádí, a na vlastní oči uvidí i to, že nejen metan, uhelný prach, hliník, ale třeba i mouka nebo cukr mohou za určitých podmínek vybuchnout. Den otevřených dveří v pokusných štolách ve Štramberku (odloučené pracoviště ostravské společnosti VVUÚ, a.s.) proběhne v sobotu 9. září od 9 do 16 hodin. Areál pokusných štol se nachází na okraji katastru města Štramberka - v prostoru bývalého vápencového lomu (místní část Na Horečkách) a od zástavby města je oddělen terénními překážkami, které nejen zvyšují bezpečnost, ale částečně plní také úlohu protihlukové bariéry.

Celkem tři pokusné štoly jsou vyraženy v dobývacím prostoru lomu Kotouč. Toto v České republice unikátní pracoviště je schopno řešit v rámci výzkumné, zkušebnické a zakázkové činnosti problematiku jak v oblasti protivýbuchové prevence, tak v oblasti bezpečnosti a technologie trhacích prací. Proti přenosu nežádoucích tlakových účinků na okolí jsou štoly vybaveny hrázovými protivýbuchovými objekty.

,,Návštěvníky seznámíme s pokusnými štolami a se zkouškami, které zde děláme. Na své si samozřejmě přijdou laici i odborníci, kteří mohou na vlastní oči vidět výbušné projevy hořlavých plynů a prachů vyskytujících se v různých průmyslových odvětvích,“ vysvětluje průběh praktických ukázek Ing. Jakub Zdebski ze společnosti VVUÚ, a.s., a pokračuje: „Předvedeme vždy čtyři výbuchy různých druhů prachů s odlišnými navážkami podle konkrétního prachu od 2 kg až po 5 kg, a to vždy v dvouhodinových intervalech v 9, 11, 13 a 15 hodin."

Srdečně zveme širokou laickou i odbornou veřejnost na zajímavou prezentaci tohoto pracoviště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…