Jejímu vzniku předcházela úzká spolupráce Znojemského městského pivovaru se šlechtitelskou stanicí Ampelos a Výzkumným ústavem pivovarským (dále jen VÚPS). Ampelos a VÚPS totiž lokalizoval vinnou kvasnici, specifickou výhradně pro oblast Znojemska a jeho vinice. Jde o originální kmen vinařských kvasinek, který je patentován VÚPS.
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vede dlouhodobě sbírku především pivovarský kvasinek, které uchovává v tekutém dusíku při teplotě -196°C. Bez čisté kvasničné kultury, která zaručuje stabilní požadované vlastnosti, nelze zaručit dokonalou a vyrovnanou kvalitu piva.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV