Ve Znojmě vznikne muzeum pivovarnictví

25.06.2016 16:44

Národní zemědělské muzeum v Praze otevře ve spolupráci s městem Znojmem svoji pobočku v areálu bývalého pivovaru ve Znojmě. Smlouvu o spolupráci na vzniku muzea pivovarnictví schválili v pondělí znojemští zastupitelé. Poté, co se do areálu pivovaru vrátila výroba piva, tak brzy nabídne tento komplex další lákadlo pro turisty.

Ve Znojmě vznikne muzeum pivovarnictví
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Možná je to trochu neobvyklé, protože naše město i kraj je známo především vínem, ale vaření piva má ve Znojmě téměř 700 let dlouhou tradici,“ vysvětluje starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. „Oživování areálu pivovaru je jednou z našich priorit, proto jsem velmi rád, že jsme se s Národním zemědělským muzeem dohodli na spolupráci. Naším hlavním úkolem je rekonstrukce prostor, na kterém intenzivně pracujeme,“ doplňuje starosta. „Zážitková expozice historie pivovarnictví přinese další oživení areálu bývalého pivovaru, nový impuls pro podporu cestovního ruch i další možnost, jak trávit ve Znojmě volný čas,“ dodává starosta. Hlavním exponátem muzea bude původní technologické zařízení varny z roku 1930, které bylo vyrobeno ve Škodových závodech v Plzni. V roce 2010 bylo prohlášen

o za kulturní památku. Sestává se z vystírací kádě, rmutového kotle, mladinového kotle, scezovací kádě a zcezovacího korýtka. Majitelem tohoto unikátního vybavení je společnost Heineken, se kterou město Znojmo uzavřelo smlouvu o výpůjčce.

Expozice pivovarnictví bude přístupná přímo z ulice Hradní stávajícím vstupem a původní přístupovou chodbou. Odsud návštěvník vstoupí do samotné dvouúrovňové varny. Další část expozice bude umístěna v prostoru pod varnou. Na její přípravě spolupracuje Národní zemědělské muzeum s Jihomoravským muzeem ve Znojmě. Expozice bude nejen mapovat historii a tradici pivovarnictví ve Znojmě, ale také seznámí návštěvníky s hlavními pivovarskými surovinami – vodou, sladem a chmelem a se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po dnešek. Nebude zde chybět ani fotokoutek a dětský koutek. Město veškeré prostory varny na své náklady zrekonstruuje a postará se posléze i provoz expozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…