Vedení města Pardubice se ohrazuje proti nepravdám kolem projektů „chytrých měst“

13.01.2017 11:30

Vedení města Pardubice se zásadně ohrazuje proti článku Sabiny Slonkové s názvem „Smart Cities v režii ANO: Čím dražší, tím lepší“, který byl uveřejněn na portálu www.neovlivni.cz a vyšel i v tiskové verzi této žurnalistické platformy.

Vedení města Pardubice se ohrazuje proti nepravdám kolem projektů „chytrých měst“
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Server Neovlivni.cz, tudíž ani autorka článku s nikým z vedení města nekomunikovala. Podle primátora Pardubic Martina Charváta použila paní Slonková informace, které si na začátku října od kanceláře primátora vyžádala redaktorka portálu Echo24 Michaela Cápová. Použité informace byly dle názoru primátora Pardubic použity zkresleně, aby zmanipulovaly náhled veřejnosti na projekt „Chytrých měst“ jako celku.

„Vedoucí kanceláře primátora mi potvrdil, že jeho, ani tiskové oddělení paní Slonková nekontaktovala. Vyplývá z toho jasně, že informace jsou zkopírované, pravděpodobně záměrně neúplně, z jiného textu. To bych od novinářky, která je považována za legendu investigativní žurnalistiky, opravdu nečekal,“ komentuje text, který je nyní hojně sdílen a komentován na sociálních sítích, primátor Charvát.

Statutární město Pardubice uzavřelo na jaře roku 2016 na základě jednomyslného usnesení rady města memorandum o spolupráci se společností Smart City Point. Memorandum má deklaratorní ráz, kde obě strany deklarují zájem podílet se a spolupracovat na koncepci „chytrého města“.  Memorandum neobsahuje povinnost města Pardubice uzavřít smlouvu nebo objednávat jakékoliv služby u Smart City Point, neobsahuje žádný finanční závazek. Podobných deklaratorních memorand v oblasti rozvoje města v duchu koncepce smart city mají Pardubice více. Například s Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje, s ČEZ, a.s., společností Atos nebo se společností Foxconn, jejíž rozvoj bude pro Pardubice, coby smart city, důležitý. Společnost Smart City Point tedy nemá exkluzivitu v oblasti „chytrého města“ v Pardubicích.

Koncepce Smart City je přitom nepřímo obsažena i v programovém prohlášení Rady města Pardubic na období let 2014 – 2018, na kterém se shodly všechny koaliční subjekty, tedy ANO, ČSSD, TOP 09 a Koalice pro Pardubice. „Smart city není v Pardubicích soukromý byznys. Všechny strategické záměry posuzuje Komise pro strategii, které předsedá Ing. Michal Sláma nominovaný TOP 09. Největší oblastí, kterou by měla koncepce chytrých měst ovlivnit, je doprava, kdy předsedou Komise pro dopravu je člen rady města za TOP 09 Libor Slezák. Projektové týmy jsou složeny z odborníků – úředníků magistrátu i odborných externistů. Zástupce tu mají i politické subjekty.

„Text, který paní Slonková bez uzardění uveřejnila, absolutně dehonestuje celou koncepci chytrých měst v celé republice. Článek navíc obsahuje řadu nepřesností a nebojím se říci lží,“ komentuje text novinářky Slonkové pardubický primátor Martin Charvát, který v přístupu „smart cities,“ vidí jednu a možná jedinou z reálných variant trvale udržitelného rozvoje měst a společnosti celkově. „Jako nehoráznost hodnotím výrok, kdy v článku zaznělo, že Pardubice stejně jako třeba Brno či Ostrava detaily projektu ještě ladí, vynaložily na něj zatím desítky milionů a „velké rány“ teprve přijdou.To je lež. Pardubice žádné miliony, žádné tisíce ani žádnou korunu do SCP neposlaly. V rozpočtu na rok 2017 jsou na „smart“ projekty alokované finanční prostředky, ale půjde o konkrétní projekty, kdy se samozřejmě bude město řídit podle zadávacího řádu veřejných zakázek,“ doplnil Martin Charvát, který uveřejněný článek hodnotí jako neobjektivní, nepravdivý, zavádějící a účelově manipulativní.

Mezi cíle pardubického „smart city“ patří například inteligentní řízení dopravy, chytrý – respektive dynamický systém parkování, chytrý web města a na něj navázané webové a mobilní aplikace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…