Vedení prostějovského magistrátu k situaci týkající se prvoligové hokejové licence

22.07.2017 13:27

Komentáře některých sdělovacích prostředků, diskuse v zastupitelstvu města a na sociálních sítích k aktuální situaci v prostějovském ledním hokeji a zejména otázky spojené s prvoligovou licencí, nás vedou k vydání prohlášení, které vysvětluje skutečnosti z pohledu vedení prostějovského magistrátu.

Vedení prostějovského magistrátu k situaci týkající se prvoligové hokejové licence
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Město Prostějov v roce 1999 poskytlo občanskému sdružení Hockey Club Prostějov (dále jen HC) dotaci ve výši 2.500.000 Kč na zakoupení hokejové licence, opravňující hokejový klub k účasti v  I. hokejové lize. Zároveň město Prostějov uzavřelo s HC zástavní smlouvu, jíž se HC zavázal tuto licenci nepřevést bez souhlasu města Prostějova. HC koupí licence získal právo účastnit se I. hokejové ligy.

Sezonu 2003/2004 HC nezvládl a ze soutěže sestoupil do II. ligy. Nesplnil tak základní podmínku Licenčního řádu ČSLH a tím i právo účasti (licenci) v I. lize v následující sezóně 2004/2005.

HC licenci (právo účasti opravňující ke startu v II. lize ledního hokeje ČR) se souhlasem města Prostějova převedl na nově vzniklý subjekt HK Prostějov. S tímto novým hokejovým subjektem město žádnou smlouvu, týkající se licence, neuzavřelo. Je tedy zřejmé, že v roce 2004 sestupem do II. ligy zanikla licence pro I. hokejovou ligu a také zástavní smlouva vůči HC.

Klub LHK Jestřábi do I. hokejové ligy postoupil z nižší soutěže v roce 2014 a splnil základní sportovní podmínku práva účasti v I. lize. Žádnou licenci tedy získávat (převodem, koupí) nemusel.

Přes opakovaná vyjádření magistrátu, že město Prostějov žádné zástavní právo vůči současné hokejové licenci a jejímu držiteli nemá, byla primátorka města opozičními zastupiteli v červnu letošního roku vyzvána, aby podala soudu návrh na vydání předběžného opatření, které zabrání klubu LHK Jestřábi v prodeji licence, opravňující jej k účasti v I. lize ledního hokeje. Výzva byla zaslaná s odvoláním na řádné plnění povinností při správě majetku města Prostějova a k jednání s péčí řádného hospodáře, proto Rada města Prostějova rozhodla návrh na vydání předběžného opatření soudu z důvodu právní opatrnosti podat, i když podle názoru vedení magistrátu i radničních právníků město Prostějov zástavní právo vůči hokejové licenci pozbylo již v roce 2004 při sestupu HC do nižší soutěže.

Okresní soud dne 3. 7. 2017 návrh na vydání předběžného opatření zamítl jako nedůvodný, s tím, že město Prostějov nemá a ani nikdy nemělo s klubem LHK Jestřábi smlouvu, která by prokazovala, že je tento klub vlastníkem licence, udělené původně HC Prostějov.

Ačkoliv má vedení prostějovského magistrátu jednoznačný zájem na zachování hokeje v Prostějově, uvědomuje si, že nemá možnost ovlivňovat rozhodování soukromého subjektu LHK Jestřábi o tom, jak bude se svými právy k účasti v hokejových soutěžích nakládat.

I když na území města působí více hokejových subjektů, je vedení magistrátu připraveno, stejně jako ČSLH, přistupovat k hokejovým klubům rovným způsobem, s přihlédnutím k počtu soutěží, kterých se kluby účastní, podporovat i v budoucnu prostějovský hokej, a to při dodržení podmínek, stanoveným městem Prostějovem pro poskytování dotací.

Vedení města Prostějova

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…