Velké Meziříčí: Demlovská konference nabídne odborné přednášky i vzpomínky pamětníků

02.09.2016 20:40

Cožpak to jsem chtěl, aby mne zařadili do literatury? aneb Jakub Deml a literární tradice.

Velké Meziříčí: Demlovská konference nabídne odborné přednášky i vzpomínky pamětníků
Foto: Velké Meziříčí
Popisek: Velké Meziříčí

Takový je název mezinárodní konference a setkání čtenářů věnované spisovateli z našeho regionu, která proběhne 15. až 17. září v Demlově rodišti – Tasově.

Program vůbec první vědecké demlovské konference v dějinách nabízí odborné přednášky a diskuse nad spisovatelovým dílem i doprovodné akce pro veřejnost. První den konferencí, tedy pátek, bude věnován vztahu Demlova díla s dalšími tvůrci, jako jsou Březina, Šalda, Nezval, Rilke a další. V sobotu vystoupí pamětníci, zazní informace o nových nálezech a další zajímavosti i aktuality.

Obnovený náhrobek Demla a Kytlicové požehná Mons. Posád

Významnou událostí nejen pro farníky bude sobotní pontifikální mše za Jakuba Demla, kterou bude od 15 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Tasově sloužit biskup Mons. Pavel Posád. Po jejím skončení bude požehnán náhrobek Jakuba Demla a Pavly Kytlicové, který se pro tuto příležitost podařilo Tasovským obnovit. „Náhrobek Demla byl před více než pěti lety odcizen. S jeho obnovou pro nás nastala spousta dokumentačních problémů – sehnat vše potřebné od přesného vzhledu, přes materiál, až po grafické a řemeslné práce k výrobě náhrobku nového,“ sdělil tasovský farář Pavel Kryl, který s průběhem obnovy seznámí i veřejnost v rámci programu konference, a to v sobotu kolem poledne. Po něm vystoupí praneteř spisovatele Marta Milotová se svojí vzpomínkou nazvanou Strýček z vily.

Pro zájemce jsou připraveny komentované prohlídky kostela sv. Petra a Pavla, také kaple sv. Michala za kostelem či zahrady vily Jakuba Demla v tasovské Bosně, kde o svém prastrýci povypráví Antonín Vrba.

Třídenní program uzavře literární večer

Součástí třídenního programu jsou mimo odborných přednášek i další akce pro děti i veřejnost. Již na čtvrtek jsou připraveny hry a dílny pro děti z tasovské základní školy. Vernisáží bude zahájena výstava cyklu nevidomého výtvarníka Pavla Slámy – zastavení ze života Ježíše Krista. Celou akci uzavře scénické čtení z knih a dopisů Jakuba Demla v sobotu v 19 hodin v tasovské sokolovně, v němž budou účinkovat Petr Pochop, Kateřina Smržová, Michal Dudek a děti z tasovské základní školy.

Pořadateli jsou Ústav pro českou literaturu AV ČR, Vysoká škola kreativní komunikace, Spolek Dobrá čeština ve spolupráci s obcí Tasov, tasovskou římskokatolickou farností, základní školou a sdružením Slepíši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…