Veřejně prospěšné práce v Jablonci posílí ženský tým

26.06.2016 6:33

K prvnímu červenci letošního roku rozšíří jablonecký magistrát počet pracovníků veřejně prospěšných prací (VPP) ze 110 na 120 zaměstnanců. V rámci VPP vznikne tzv. „ženský tým“. „Tým složíme především z dobrovolnic, které dosud pro město vykonávaly práci dobrovolně prostřednictvím veřejné služby. Od července tyto ženy zaměstnáme,“ vysvětluje tajemník Magistrátu města Jablonec nad Nisou Marek Řeháček.

Veřejně prospěšné práce v Jablonci posílí ženský tým
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Radnice tak ve spolupráci s jabloneckým úřadem práce reaguje na statisticky vyšší počet nezaměstnaných žen než mužů na území města. Ženský tým bude mít na starost specifické práce jako je například pletí chodníků, péče o zeleň, úklidy toalet na přehradě atd.

Jablonec zaměstnává pracovníky v režimu VPP již od roku 2006, v té době to bylo 11 pracovních míst. V roce 2010 už to bylo 39 zaměstnanců a k největšímu nárůstu došlo v roce 2014, kdy z 58 pracovních míst v roce 2013 stoupl počet na 101 pracovníků. Dlouhodobě nezaměstnaní našli v Jablonci široké uplatnění. Podílejí se zejména na úklidových pracích v ulicích města, ale běžně provádějí i nekvalifikované údržbářské práce, uklízejí na radnici či ve školských objektech nebo na zahradách domů zvláštního určení. Pomáhají při stěhování, při malování, natírají zábradlí a ploty kolem škol. Během školního roku také provádějí dohled nad bezpečností silničního provozu na vybraných přechodech pro chodce. „Pracovních příležitostí umíme vytvořit bezpočet. Pro úřad to znamená i velkou úsporu, protože řadu zmíněných prací bychom museli jako město objednávat u externích firem. Díky institutu veřejně prospěšných prací a veřejné služby tak šetříme i několik milionů měsíčně,“ říká tajemník Řeháček.

V řadách zaměstnanců v režimu VPP pracují lidé, kterým zpočátku chybí pracovní návyky a vlastně ani neumí chodit pravidelně každý den ráno do práce a plnit zadané úkoly. Na běžném trhu práce by neobstáli, a tak veřejně prospěšné práce či veřejná služba plní i funkci výchovnou. Postup osvědčených pracovníků – dobrovolníků v rámci veřejné služby, kteří pracují zdarma nebo za stravenky, mezi zaměstnance úřadu do pozice veřejně prospěšných pracovníků s pravidelnou výplatou může být pro řadu pracovníků motivační.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…