Veselí nad Moravou: Už sa fašank krátí, už sa nenavrátí…

02.03.2017 13:59

Konec masopustního období byl patřičně oslaven také ve Veselí nad Moravou. Fašankový průvod maškar a následný program na Bartolomějském náměstí se uskutečnil v sobotu před Popeleční středou. … a ve Veselí bylo skutečně veselo…

Veselí nad Moravou: Už sa fašank krátí, už sa nenavrátí…
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

Na venkově, kde se lidové zvyky dodržují po léta a dědí se z generace na generaci, je fašank prožíván zcela spontánně a nestrojeně. Ve Veselí nad Moravou se však blížíme také tomuto pojetí a do průvodu se zapojuje rok od roku čím dál víc osob. Že fašank budou oslavovat folkloristé, se tak nějak očekává – nechyběla Štěpnička se svým zimním pásmem „Klzačka“, ani soubor Radošov se straňanskými tanci. Do pochodu vyhrávaly dechovky Šohajé i Konúpci. Letos poprvé se do průvodu zapojil také Veselský mužský (?) sbor – pozn. pochybnost vyjádřenou otazníkem objasní přiložená fotogalerie.

Dost velká část průvodu patří každoročně také mateřské škole. Zvláště MŠ Tyršova tento lidový obyčej prožívá velmi svědomitě a svým nadšením umí zapojit i rodiče dětí. Aby toho folkloru nebylo příliš, byl program proložen také akrobatickým vystoupením na lanech, z kterého se až tajil dech.

V sobotu dopoledne bylo možné v ulicích města potkat také několik zástupců cechu řeznického, kominického i hrnčířského. Závadné tekutiny usměrňoval odborník z Veselského kanalizačního centra. Přišli i svatebčané – nevěsta i s ženichem. Četné zastoupení měla zejména hudebně a tanečně nadaná romská menšina. Mnich se přátelil s uprchlým vězněm. Veselský fašank si nenechali ujít ani zástupci exotických krajin – Číňan a Mexičan. Respekt vzbuzovali hlavně strážníci městské policie … a hned vedle nich také vládce hor Krakonoš, ale i kat či smrtka.

Bavil se snad každý, veselí panovalo po celém Veselí, jenom oblíbené plavání otužilců v Moravě chybělo, ale k tomu letos z bezpečnostního hlediska nemohlo dojít. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…