Větší bezpečnost v říčanských školách! Hlavní téma setkání zástupců města, policie a škol

29.10.2014 9:12

Vedení města Říčany svolalo ve středu 22. října schůzku ke zvýšení bezpečnostních opatření v říčanských školách. Impulsem k jednání byly podněty od rodičů a především nedávná tragédie ve Žďáru nad Sázavou. Starosta a místostarostka Říčan společně diskutovali s řediteli a ředitelkami jednotlivých škol, městskou a státní policií o prevenci, možných rizicích a řešení konkrétních krizových situací při kontaktu nepovolaných osob v prostorách škol.

Větší bezpečnost v říčanských školách! Hlavní téma setkání zástupců města, policie a škol
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Hlavním obsahem setkání bylo představit zástupcům škol veškerá rizika, která mohou nastat při vstupu cizích osob do prostorů školy a ohrozit tak děti a všechny zaměstnance. Diskutující především kladli důraz na to, jak těmto situacím předejít.

„Chystáme zlepšení krizového systému z hlediska podobných událostí ve škole. Součástí bude proškolení pedagogů a chceme připravit i cvičení, které by mělo zcela odpovídat reálné situaci.,“ řekl starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ s tím, že podobná cvičení se připravují i v jiných městech.

Městská policie v Říčanech testovala obtížnost přístupu do většiny škol v Říčanech. Velitel městské policie Václav Řezáč k šetření říká: „Až na jeden případ, kde byla pravděpodobně závada na dveřích, je zabezpečení škol a školek v Říčanech přiměřené.“

Posílit by se měla kontrola v ranních špičkách. Důležitá je také spolupráce s rodiči, kteří by měli více respektovat fakt, že ve škole by se měl pohybovat výlučně personál školy a její žáci. Další dospělé osoby musí být předem nahlášeny a identifikovány. „Vstup do školy má hlídat pověřená osoba a také kamerový systém napojený na městskou policii. Bezpečnost zvyšují také zvonky, vstup přes čipové karty a krizová tlačítka,“ dodal velitel strážníků.

Zdeněk Chalupa z Preventivně informační skupiny Policie ČR Praha venkov - JIH představil základní postupy a rady při setkání s pachatelem ve školní budově. „Neexistuje univerzální návod na řešení, ale základem je dodržování preventivních opatření a plnění evakuačních plánů,“ doplnil.

Ředitelé byli vyzváni, aby předali městu návrhy na zlepšení systému a technické vybavení, revizí projdou evakuační plány jednotlivých zařízení a zároveň se připravuje proškolení učitelů z hlediska chování v krizových situacích.

„V souvislosti s tragickým útokem ve Žďáru není potřeba šířit paniku. Šlo o velmi výjimečný případ,“ zakončuje Vladimír Kořen: „Druhým extrémem je ale podceňování rizik. Lidé by se měli naučit zvládat i výjimečné situace.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…