Více bezpečnosti v říčanských ulicích! Městská policie rozšiřuje své řady o 8 strážníků

04.10.2015 12:45

Město Říčany se rozhodlo navýšit počet strážníků městské policie. Hlavním cílem je zvýšit bezpečnost v rizikových lokalitách, provádět více pěších hlídek, rychleji a efektivněji řešit městskou dopravu a přechody u škol a zajistit obsluhu úsekového měření rychlosti vozidel. Nábor osmi nových policistů by měl proběhnout do konce tohoto roku.

Více bezpečnosti v říčanských ulicích! Městská policie rozšiřuje své řady o 8 strážníků
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Městská policie v Říčanech se již dlouhodobě potýká s nedostatkem strážníků. Pro současných 13 lidí je velmi náročné vykonávat rostoucí množství výjezdů a dalších aktivit spojených s výkonem policie. Potřeba navýšení strážníků je tak evidentní. Proto zastupitelé v září odhlasovali rozšíření městské policie na celkových 21 zaměstnanců.

„Ve volbách jsme slíbili, že městskou polici rozšíříme, abychom posílili bezpečnost našeho města. Splněno do roka a do dne, tento bod si můžeme odškrtnout,“ říká starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Strážníci budou ve městě víc vidět, budou mít povinnost procházet ulicemi a věřím, že se to odrazí třeba na snížení vandalismu a nepořádku v ulicích.“

„Jedná se o přirozený vývoj v návaznosti na růst města a tím i zvyšování problematiky ve veřejném pořádku v dopravě a prevenci kriminality. Před 10-20 lety stačila polovina strážníků, nyní ale s enormním nárůstem počtu obyvatel, novou výstavbou a s tím spojeným několikanásobným navýšením dopravy a přibývajícím kulturním životem ve městě, již nebylo udržitelné garantovat základní standardy zabezpečení veřejného pořádku ve městě. Tento krok rozhodně posílí bezpečnost a umožní výrazně efektivněji plnit úkoly městské policie,“ vysvětluje potřebu rozšíření vedoucí MP Václav Řezáč s tím, že rozšíření MP reaguje zejména na zajištění potřeb rozvíjejícího se města, ale i na nárůst kriminality. Hlavní město Praha totiž úspěšně vytlačuje kriminalitu za hranice obvodu.

Hlavní přínosem bude zavedení pravidelných pěších hlídek nebo cyklohlídek, které se budou primárně věnovat jednotlivým okrskům a provádět preventivní čistě pochůzkovou činnost. Nemělo by tak již docházet k odvolávání hlídky.

„Nyní obsluhuje celé město jedna hlídka se dvěma policisty. Ta řeší i oznámení typu krádeže v obchodech, odchyt zvířat, zajištění akcí města, dozor trhů, placené stání, kontrolu nákladních vozidel, řízení dopravy po nehodě apod. Po uvedenou dobu bohužel nikdo další neslouží. Strážníci jsou neustále odvoláváni z činnosti a taková práce hlídky je naprosto nesystematická,“ říká Václav Řezáč s tím, že policie v současné době řeší především následky místo prevence. V nočních hodinách v pátek a sobotu se pěší hlídka zaměří na rizikové lokality v blízkosti restaurací, diskoték a barů.

Pomoc v dopravě, v prevenci kriminality či při akcích města

Občané uvidí více strážníků také na přechodech. „Dojde ke 100% posílení hlídek na přechodech u škol, kdy místo současných dvou zajistí až pět přechodů,“ připomíná Václav Řezáč. Nově budou policisté vykonávat také stálou službu u kamerového systému. Jejich práce zahrnuje i řešení došlých přestupků, příjem oznámení, koordinaci, řízení a dohled nad výkonem služby, ověřování dat úsekového měření a v neposlední řadě i veškerou administrativu, výdej materiálu, zbraní a střeliva. Dosud se musí hlídka stahovat z terénu a nemá tak dostatek času řešit tyto aktivity.

Dojde také k cílenější a systematičtější práci autohlídky, která může rychleji přijet ke konkrétnímu případu. Celkové navýšení policistů přispěje i k efektivnějšímu plnění nejrůznějších akcí týkající se prevence kriminality, dopravy a dopravních hřišť, návštěv škol, dětských dnů nebo kulturních a společenských akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…