Vimperk: Letos se opravuje 46 metrů městských hradeb

06.08.2016 16:04

Ve Vimperku pokračují opravy historického městského opevnění.Letos se to týká celkem 46m dlouhého úseku hradeb nad Pivovarskou ulicí. Práce za 409 tisíc korun provádí firma TVInvest z Vlachova Březí.

Vimperk: Letos se opravuje 46 metrů městských hradeb
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Městu se podařilo získat dotaci z Ministerstva kultury ČR z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ve výši 169 tisíc korun.

Jen za poslední dva roky vložil Vimperk do záchrany a obnovy fortifikačního systému města přes milion korun.„Opravy historických památek patří vždy k nákladnějším projektům“ potvrzuje Alena Szabová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk. Letošní prováděné práce na obnově hradeb obnáší likvidaci náletových dřevin, odstranění novodobější betonové krusty z koruny zdiva, doplnění pojiva a vypadaných kamenů, opravu rozpojených úseků zdiva a následné omítnutí.

„Městské opevnění se po dobu jeho existence opravovalo průběžně a podle momentální potřeby,“ říká Alena Szabová. Poslední významnější opravy se dělaly v letech 2000 a 2001, kdy byla obnovena část hradeb na rozhraní ulice Kostelní a ulice Na Baště a opraven plášť bašty na Zlaté Stezce včetně ozelenění její koruny mechy a sukulenty. Další významnější opravy se uskutečnily v roce 2004 a 2005. „Vloni byl zpracován stavebně historický průzkum bašty nad Pivovarskou ulicí a dvou bašt na Zlaté Stezce a opravena část městských hradeb rovněž nad Pivovarskou. Stavebně historický průzkum bašt vytvořil základ nejen pro jejich případné opravy a údržbu, ale může být využit i pro odborné posouzení možného způsobu zpřístupnění bašt veřejnosti. Díky jejich poloze by se v budoucnu nabízelo využít je například jako turistické vyhlídky,“ doplňuje Alena Szabová.

Vimperské městské opevnění bylo vystavěno na konci 15. století. Pozůstatky rozsáhlébo obranného systému se zde dochovaly do dnešní doby. Jde o čtyři bašty a takřka 800 metrů hradeb. Právě pro rozsah a unikátní zachovalost patří vimperský fortifikační systém k nejcennějším v celé republice.V majetku města jsou tři bašty a zhruba 340 metrů hradebního zdiva, dvě třetiny z toho jsou již opraveny. Ze zbývajících částí městského opevnění, které patří soukromým vlastníkům, byla renovována asi 1/6 celkové délky.

Městské opevnění je jednou z důležitých atraktivit našeho města. Díky tomu, v jakém stavu a rozsahu se dochovalo, dotváří jedinečnost městského historického jádra. Proto považujeme za důležité se o tuto památku náležitě starat,“ říká starostka města Jaroslava Martanová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…