Vimperk: Staré sídliště bude připojeno k teplovodům

21.10.2016 18:47

Na starém sídlišti ve Vimperku začala v těchto dnech první etapa prací na připojení desítek zdejších bytů k síti teplovodů. Obyvatelům lokality by tato akce měla přinést hned několik výhod. Jednat zvýšit komfort bydlení díky snazšímu způsobu vytápění a dále eliminovat znečištění ovzduší kouřem z komínů. Místní rovněž získají levnější zdroj tepla oproti elektrickým přímotopům.

Vimperk: Staré sídliště bude připojeno k teplovodům
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

„Město dlouhodobě zvažovalo, jak vyřešit vytápění této oblasti. Zvláště pro starší lidi bylo topení ve vlastních kotlích, kdy si museli nosit uhlí ze sklepa, velmi náročné,“ říká Jaroslava Martanová, starostka města Vimperk. Vzhledem k tomu, že plynovod o dostatečné kapacitě pro celé sídliště je relativně daleko, zatímco teplovody jsou na hranici sídliště, město se dohodlo s provozovatelem tepelného hospodářství, společností Energie AG Teplo Vimperk s. r. o., na přivedení teplovodů.

„Zástupci tepelného hospodářství oslovili na podzim minulého roku prostřednictvím ankety majitele bytů a nabídli jim připojení na síť teplovodů prostřednictvím bytových předávacích stanic. Zájem projevilo během 2 měsíců několik desítek bytů a tak Energie AG zahájila tvorbu projektové dokumentace, stavební řízení a výběr dodavatele,“ vysvětluje Miroslav Rys, jednatel společnosti Energie AG Teplo Vimperk, s. r. o.

Vzhledem ke složitosti projektu a množství napojovaných bytů byla akce rozdělena na dvě etapy. První etapa pro čp. 377, 380, 382, 379, 370 je realizována v letošním roce a druhá etapa pro napojení zbývajících bytových domů, kde jsou evidováni zájemci, se plánuje v příštím roce.

„Pro financování první etapy se město Vimperk dohodlo s provozovatelem tepelného hospodářství, že investorem bude Energie AG Teplo Vimperk s.r.o. Rozšiřování teplovodů na starém sídlišti v příštím roce předpokládáme financovat z části vybraného nájemného od provozovatele tepelného hospodářství,“ říká starostka města Jaroslava Martanová.

Tepelné hospodářství používá primárně dřevo z místních lesů jako palivo a kotelna na biomasu má již instalován filtr tuhých znečišťujících látek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…