Vimperk: Systém chodníčků a lávek zajistí pohodlnější i bezbariérový pohyb po sídlišti

12.04.2016 6:32

Nový systém komunikací pro pěší, řešení veřejných prostranství mezi bytovými domy a úpravy stávajících dětských i sportovních hřišť a zeleně na Sídlišti Míru představil architekt Jaromír Kročák. Autor chystaného projektu Regenerace panelového Sídliště ve Vimperku spolu s vedením města diskutoval s vimperskými občany na druhém veřejném projednání 5. dubna v sálu MěKS.

Vimperk: Systém chodníčků a lávek zajistí pohodlnější i bezbariérový pohyb po sídlišti
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Sídliště Míru se rozkládá na 14 hektarech, žije zde 3500 obyvatel ve 47 domech.  „Hlavním cílem regenerace sídliště je zajistit pro jeho obyvatele místo pro dobrý a spokojený život,“ říká místostarosta Jiří Cais. „Zpracování projektu je nutnou podmínkou k tomu, aby se město mohlo ucházet o dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. Pokud budeme projektově připraveni a získáme souhlas zastupitelstva, mohli bychom příští rok podat žádost a v případě úspěchu začít s realizací.“

Podpora je poskytována až do výše 70 procent rozpočtových nákladů, nejvýše však do 4 milionů korun. To by samozřejmě na všechna plánovaná vylepšení nestačilo. Projekt by byl rozdělen na etapy a úpravy sídliště by se řešily postupně podle priorit. Mezi prvními bude zajištění dostatečného počtu parkovacích míst a řešení systému dopravy. Předpokládá se, že provoz na sídlišti bude jednosměrný. S tím souvisí případné nové řešení příjezdových a výjezdových tras.

„Na chodnících a dalších komunikacích pro pěší je hodně co zlepšovat,“ říká Jaromír Kročák. „Bude třeba zredukovat ty, které neodpovídají bezpečnostním normám. Dále předpokládáme předláždění stávajících chodníků a opravu schodišť, včetně úpravy jejich sklonu. Budeme také respektovat většinu vyšlapaných tras, které lidem slouží jako zkratky.“ Právě vyšlapané „indiánské stezky“ byly pro autora projektu vodítkem k vytvoření systému dlážděných chodníčků a pěšin pro pohodlnější a rychlejší pohyb po sídlišti. Počítá se samozřejmě také s bezbariérovými komunikacemi. Přes místa, která jsou pro svůj terénní profil hůře přístupná, by mohly vést například lávky pro pěší.

Parter sídliště vylepší nové lavičky, lampy veřejného osvětlení, přibudou odpadkové koše, upravena budou místa s dětskými herními prvky a přírodní bariéry zajistí částečné odhlučnění stávajících hřišť. Novou podobu by mohly mít i přístřešky na kontejnery.

Projekt řeší také zeleň na sídlišti. Ta je sice v dobré kondici a zajímavá i svým druhovým složením, avšak odborný zásah potřebuje. Půjde především o rekultivaci travnatých ploch, ošetření stromů, odstranění náletů a osazení kvalitní zeleně u relaxačních míst a vhodných keřovitých porostů nenáročných na údržbu v těžko dostupných svazích. „Velkou výhodou je nádherná příroda všude kolem,“ dodává architekt Jaromír Kročák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…