Vimperk: Úprava interiéru školní budovy je již téměř hotova

04.09.2016 20:04

Po devíti letech postupně prováděné obnovy je letos téměř dokončena úprava interiéru v památkově chráněném objektu základní školy T. G. Masaryka v parku. Díky rozhodnutí zastupitelstva škola na realizaci zbývajících oprav získala 3,5 milionu korun z rozpočtu města.

Vimperk: Úprava interiéru školní budovy je již téměř hotova
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

„O prázdninách se podařilo dokončit výměnu oken a vstupních dveří i rekonstrukci elektroinstalace na chodbách. Zároveň proběhly drobné udržovací práce v prostorách bývalého školního bytu a v suterénu včetně prací na obnově výmalby podélných chodeb,“ říká Alena Szabová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk. Závěrečná etapa výměny oken a vstupních dveří byla v roce 2016 podpořena dotací Ministerstva kultury ve výši 240.000 Kč. Výmalba všech společných prostor v budově však vzhledem k časové náročnosti zakázky bude provedena po etapách s tím, že složitá a technologicky i řemeslně náročnější obnova výmalby v prostoru centrálního schodiště byla odložena na příští rok.

Ve škole v uplynulých letech prošly rekonstrukcí veškeré vnitřní rozvody vody a kanalizace, byla zmodernizována hygienická zařízení, ve třídách byla vyměněna okna a opraveny či vyměněny dveře, položeny nové podlahy a zrekonstruována elektroinstalace. V roce 2014 prošla opravou i tělocvična. Nová dřevěná okna v budově jsou vyrobena jako repliky oken původních, v chodbách a na schodišti, kde byla v minulosti původní okna nahrazena okny novodobějšího typu, byl vzhled nových oken opět co nejvíce přiblížen svému původnímu vzoru.

„Vzhledem k tomu, že škola je památkově chráněným objektem, každý zásah bývá komplikovanější a nákladnější. Právě s ohledem na památkové hodnoty objektu je naším záměrem v rámci obnovy výmalby schodiště a vstupní haly odkrýt a nechat ve vybraných částech trvale odhalené ukázky zcela původní zdobné výmalby, která byla objevena pod mnohočetnými vrstvami novodobějších nátěrů stěn a stropů,“ vysvětluje Alena Szabová. Zbývající práce v interiéru by měly být dokončeny v příštím roce. Dlouholetá postupná obnova celého objektu by měla být završena opravou střechy a vnějšího pláště budovy.

Škola svému účelu slouží od roku 1898. Dnes jsou zde třídy prvního až čtvrtého ročníku a školní družina.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…