Vimperk: Zkorodované ciferníky budou sneseny za pomoci lan a zrestaurovány

11.03.2017 21:40

Ciferníky věžních hodin na městské zvonici ve Vimperku čeká restaurování. Akce za 195 tisíc korun započne již tento týden a bude finančně podpořena Ministerstvem kultury ČR v rámci Programu regenerace MPZ Vimperk 2017 předpokládanou částkou 165 tisíc korun.

Vimperk: Zkorodované ciferníky budou sneseny za pomoci lan a zrestaurovány
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

„Důvodem k řešení obnovy plechových ciferníků je jejich rozsáhlá koroze zapříčiněná zejména povětrnostními vlivy a stářím konstrukčních materiálů včetně nátěrů,“ vysvětluje Alena Szabová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk.

O víkendu budou odpojeny rafiky a jejich pohon. Příští týden pak bude následovat demontáž a snesení ciferníků z věže za pomoci lan. Potřebné péče se jim pak dostane v  dílně pražského restaurátora Norberta Riegela.

„Práce na obnově ciferníků nepotrvají déle než tři měsíce, takže do zahájení hlavní turistické sezóny budou zrestaurované ciferníky opět na svém místě. Doufáme, že se stanou ozdobou zvonice,“ říká starostka Jaroslava Martanová.

Po dobu, kdy nebude možné ověřit si vizuálně čas pohledem na věžní hodiny, by měl zůstat v provozu dosavadní systém odbíjení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…