Vimperští debatovali o areálu vodních sportů

19.03.2017 14:52

Necelé tři desítky lidí ve středu 15. března debatovaly v městském kulturním středisku o příští podobě areálu vodních sportů ve Vimperku. Architekt Pavel Lejsek přítomným představil rozpracovanou studii tohoto vimperského sportoviště.

Vimperští debatovali o areálu vodních sportů
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Vimperk má zatím hotovu 1. etapu areálu. Nový bazén za zhruba 30 milionů korun byl otevřen před necelými dvěma roky. „Původní koupaliště vinou havarijního stavu neodpovídalo požadavkům na provoz z hlediska hygienického ani technického. Využili jsme možnosti získat na vybudování nového bazénu dotaci z Evropské unie. Ta pokryla většinu nákladů,“ říká starostka města Jaroslava Martanová. „Vystavěn byl ovšem tak, aby bylo možné jeho následné zastřešení.“

O realizaci nového areálu vodních sportů se začalo uvažovat již před devíti lety. Původní projekt je v současnosti upravován tak, aby lépe vyhovoval požadavkům na snížení investičních nákladů, moderním trendům i multifunkčnímu využití. Namísto patrového objektu vznikne přízemní budova se suterénem. Předpokládá se zde také větší prostor pro relaxační zónu.

„Vzniknout by tu mohlo pět menších saunových kabin, včetně zážitkových sprch a Kneippových chodníků,“ vysvětlil autor projektu Pavel Lejsek. „Šatny budeme řešit dnes standardním kabinkovým systémem.“Samozřejmostí by měly být odpočívárny s průchodem na terasu. Suterén pak bude sloužit technickému zázemí i pro přilehlá sportoviště.

Zatímco o vnitřních prostorách víceméně panovala mezi diskutujícími shoda, u řešení venkovního areálu tomu tak nebylo. Protože krytý bazén bude celoročně přístupný s možností venkovního slunění, vně objektu je navržený malý dětský bazén s několika atrakcemi. „Venkovní bazén pro děti nebude stačit. Pokud bude horko, ani se tam nevejdou a už vůbec se nepočítá s tím, že s nejmenšími dětmi se chodí koupat i rodiče,“ zmínila účastnice debaty Věra Vávrová.

Do nové podoby areálu vodních sportů, tedy především relaxační zóny a venkovního prostoru, má v tuto chvíli možnost promlouvat také veřejnost prostřednictvím právě probíhající ankety. Sběr dotazníků potrvá do 24. března.

Starostka Jaroslava Martanová rovněž zmínila zkušenosti z jiných měst, která provozují aqvaparky a jim podobná zařízení. „Společně s panem architektem a zástupci několika vimperských organizací a škol jsme navštívili čtyři města a jejich bazény.  Všude nám potvrdili, že dnes už se sem zdaleka nechodí tolik plavat, jako spíše se bavit a relaxovat. Vybudování kvalitní wellness zóny vede k významnému navýšení návštěvnosti,“ doplnila starostka.

Odhadované náklady na další navrhovanou etapu areálu vodních sportů činí zhruba 80 milionů korun. V letošním rozpočtu se počítá s financováním projektové dokumentace. Stavba by mohla započít již v příštím roce na jaře v případě, že bude mít dostatečnou podporu v zastupitelstvu a to rovněž schválí její financování prostřednictvím úvěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…