Vodovodních řadů postavených před rokem 1950 je v Přerově jedno procento. Jsou pod kontrolou

23.07.2015 12:36

Vodárenská síť v Přerově je v dobré kondici. Primátora města Vladimíra Puchalského o tom to ujistil ředitel Vodovodů a kanalizací Miroslav Dundálek. „Zajímal jsem se o stav vody v souvislosti s nedávnou dejvickou kauzou. Byl jsem obeznámen s tím, že statistiky poruch jsou v oblasti Přerova poměrně příznivé – stejně jako stáří vodovodní sítě,“ řekl primátor

Vodovodních řadů postavených před rokem 1950 je v Přerově jedno procento. Jsou pod kontrolou
Foto: Petr Kupka
Popisek: Romské ghetto v Přerově

Ačkoliv je ve vodárenství běžné stáří vodovodní sítě okolo osmdesáti až sta let – a mnohdy jsou úspěšně provozována i zařízení starší - tak v Přerově jsou řady postavené před rokem 1950 úplnou výjimkou. „Z celkové délky je jich asi jedno procento. Tyto starší řady soustavně monitorujeme, ale jedná se vesměs o bezproblémové vodovody, postavené v době první republiky z takzvané šedé litiny, která je trvanlivá,“ uvedl ředitel společnosti VaK Přerov Miroslav Dundálek. Podle něj není v přerovském vodárenském systému jediné nevyhovující či dokonce morálně překonané zařízení. Přerované se tak nemusejí obávat, že by voda, která jim teče z kohoutků, prošla nevhodnými cestami. Jediným rizikem je podle ředitele Dundálka nezodpovědné chování odběratelů, kteří ve snaze ušetřit propojí svůj vlastní zdroj vody na vodovod zásobený z veřejného řadu – a vnesou tak do systému nebezpečí v podobě kontaminace vody. „V Přerově se toto nestává, na vesnicích ale občas k těmto případům dojde,“ připustil Dundálek.

Pokud jde o poruchy, převažují podle něj především závady na přípojkách a opravy realizované v režimu údržby. „Zatím poslední závadou byla porucha na sídlišti Trávník, která tento týden na patnáct hodin odpojila od vody obyvatele deseti vchodů. Šlo ale o výjimečnou situaci, kterou jsme rychle zvládli, byť to bylo poměrně složité – závada byla až v hloubce tří metrů. Lidé měli na přechodnou dobu zajištěnou pitnou vodu z cisteren,“ podotkl výrobně technický náměstek společnosti VaK Jindřich Mrva. Připomněl i to, že Vodovody a kanalizace Přerov postupně provádějí výměnu vodovodních řadů, realizují výstavbu nových vodovodů a vodárenských zařízení v centru města i v městských částech. „Od roku 2007 do roku 2014 jsme investovali 920 milionů korun, dalších 160 milionů korun putovalo v posledních osmi letech na provoz a údržbu,“ řekl náměstek Mrva.

Historicky největší stavbou za zhruba 400 milionů korun je stále probíhající rekonstrukce kanalizace v Kozlovicích, Dluhonicích a v Přerově, která započala vloni v létě. Díky této investici, částečně hrazené z dotací, se na čistírnu odpadních vod napojí v následujících týdnech devět stovek obyvatel. „Výstavba levobřežního a pravobřežního kanalizačního sběrače odpadních vod s napojením Dluhonic a Kozlovic měla být dokončena letos v září. Při stavbě se vyskytly technické problémy, které práce o měsíc zbrzdily, ale do konce října budou hotové,“ řekl ředitel Dundálek.  Oddech přinese investice hlavně lidem z Kozlovic, kteří až dosud vypouštěli splašky do řeky Bečvy a třicet let se se stavbou kanalizace stále připomínali politikům i úředníkům.

Foto: Sídlo společnost Vodovody a kanalizace Přerov. Ta byla založena 1. listopadu roku 1993 privatizací státního podniku Vodovody a kanalizace Přerov. Jejím hlavním úkolem je dodávka kvalitní pitné vody zákazníkům regionu. Zajišťuje rovněž odvádění a čištění odpadních vod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…