Vsetín: Socha Panny Marie Immaculaty je zpět na Horním náměstí

01.11.2014 11:49

Z důvodu obnovy kulturní památky byla v srpnu letošního roku sejmuta kamenná socha Panny Marie Immaculaty z Horního náměstí. Restaurátorské práce na ní probíhaly 12 týdnů. Celkové výdaje na restaurování sochy Panny Marie Immaculaty činily 468 tisíc korun, přičemž 110 tisíc korun obdrželo město od Ministerstva kultury a 209 tisíc korun od Zlínského kraje. Po kašně a soše Jana Nepomuckého to byla třetí z kulturních památek, jejíž opravy probíhají od roku 2012.

Vsetín: Socha Panny Marie Immaculaty je zpět na Horním náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Vysoké náklady na restaurátorské práce barokní sochy Panny Marie Immaculaty odpovídaly jejímu značnému poškození. Socha byla výrazně napadena biodeposity, na soše byl silný nárůst mechu a kámen byl za ta léta zčernalý a zvětralý. Největším problémem poškození sochy byl však propadlý základ podstavce, který byl narušen kořeny stromů, a pod který již nějaký čas zatékalo. Soše chyběla svatozář, a proto byla dodělána. Obnoveny byly také nápisy a detaily v reliéfu.

„Snahou vsetínské radnice je postupnými kroky vrátit lesk historické tváři Horního náměstí. S opravami jsme začali v roce 2012, konkrétně kašnou s příspěvkem Zlínského kraje a Ministerstva kultury ČR. Opraveny a zrestaurovány byly kamenné části, středový pilíř s ozdobnou vázou s vodním prvkem i kovové ozdobné zábradlí po obvodu kašny. Náklady na opravu se vyšplhaly na 722 tisíc korun. V srpnu minulého roku jsme s opravami pokračovali, a to barokní sochou svatého Jana Nepomuckého. Náklady na tuto opravu činily necelých 441 tisíc korun a dotace od Ministerstva kultury ČR byla 100 tisíc korun,“ již dříve popsal Petr Kořenek, bývalý II. místostarosta města.

Dalším krokem úprav Horního náměstí budou úpravy travnatých ploch a chodníků malého parčíku.

Barokní sochy Immaculata a Jana Nepomuckého

Zbožnosti jednoho z držitelů panství Vsetín, hraběte Jana Křtitele Illésházyho, vděčí město za nejednu barokní sochařskou památku. Některé dosud stojí na svých původních místech. Jednou z nich je i socha Neposkvrněného početí Panny Marie, zvaná též krátce Immaculata (latinsky neposkvrněná), kterou bylo Horní náměstí ozdobeno v roce 1770. Autorem nejen této, ale i několika dalších soch a křížů v okolí Vsetína, byl meziříčský sochař Šebestián Hertl, původem z Bavorska. Z jeho dílny vyšla také socha sv. Jana Nepomuckého, datovaná do roku 1776, která nahradila starší a skromnější sochu téhož světce, která byla přenesena do Hovězí. Hertlovy sochy stojí na rozhraní stylů baroka a rokoka, přičemž rokokové prvky převažují a začleňují se tak do širokého dobového proudu slohového synkretismu. Socha Immaculaty se rozhodně řadí k vrcholným dílům Hertlovy tvorby.

Barokní kašna

Kašna na Horním městě existovala již od počátku 17. století. První určitou zprávu o ní máme z roku 1652, když se v ní utopila dceruška Jiřího Noska. V roce 1814 byla kašna vyzděna. V létě roku 1873 nechala obec postavit kolem kašny kamennou obrubu, jež byla do té doby dřevěná a zřídila druhou cisternu pod Kopečkem, do níž byla svedena voda stékající z cisterny na Horním náměstí. V roce 1890 dostala kašna kovovou mříž. Když byl v letech 1909-1910 zřízen městský vodovod, byla kašna z podnětu Okrašlovacího spolku opatřena vodotryskem, který věnoval Vsetínu stavitel Karel Kress.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…