Vsetín: Starostka Táborská napadena na základě lživého článku v novinách

08.07.2014 15:19

V minulém týdnu zveřejnil místní týdeník zcela mylnou informaci. V titulku článku se bez bližšího vysvětlení objevilo, že starostka chce odpustit Romům milionové dluhy. Toto je přitom zcela lživé. Tato smyšlená informace vyvolala vlnu negativních reakcí ze strany majoritní části obyvatel našeho města, která dokonce vyústila i ve slovní atak starostky v místním hypermarketu.

Vsetín: Starostka Táborská napadena na základě lživého článku v novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

V minulém týdnu zveřejnil místní týdeník zcela mylnou informaci. V titulku článku se bez bližšího vysvětlení objevilo, že starostka chce odpustit Romům milionové dluhy.  Toto je přitom zcela lživé. Tato smyšlená informace vyvolala vlnu negativních reakcí ze strany majoritní části obyvatel našeho města, která dokonce vyústila i ve slovní atak starostky v místním hypermarketu.

Sdělení starostky Táborské na červnovém zastupitelstvu města bylo zcela opačného charakteru, než informace uváděná v týdeníku. Starostka Táborská informovala zastupitele o průběhu soudního vymáhání bezúročných půjček, které město v roce 2006 poskytlo Romům na nákup domků mimo Vsetín, když je vystěhovalo z pavlačového domu 1336. Platební morálka těchto dlužníků není dobrá. Dluh splácí podle sjednaných smluv pouze jediná rodina. Dluhy se vymáhají jak klasickým soudním řízením, taktéž podáváním přihlášek do exekucí.

„Každý soudní spor nás ale stojí sto tisíc korun, přičemž k celkové zadluženosti rodin, kdy na domy jsou uvaleny exekuce z jejich dalších dluhů, je velmi malá pravděpodobnost, že půjčené peníze dostaneme někdy zpět,“ uvedla starostka s tím, že tuto informaci zastupitelům opírala o názor právníků. „Uvedla jsem, že touto situací se bude muset zastupitelstvo v budoucnu zabývat. Zpráva byla podávána v bodě Různé bez jakýchkoliv návrhů či závěrů. O žádném odpouštění nebyla řeč,“ zdůraznila starostka Iveta Táborská.  Zároveň však informovala o posledním rozsudku v této věci, kdy soud rozhodl o neplatnosti smlouvy o půjčce a svým verdiktem došel k závěru, že byla uzavřena v rozporu s dobrými mravy. Je tedy otázkou, zda vynakládané prostředky na soudní spory mají vůbec smysl.

Z celého jednání zastupitelstva je pořizován zvukový záznam, který je podkladem pro písemný zápis ze zastupitelstva. Zvukový záznam i zápis jsou i dispozici u zapisovatelky Bc. Stanislavy Žambochové, tel.: 571 491 589, e-mail: stanislava.zambochova@mestovsetin.cz  dle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb.

Tyto články zbytečně vyvolávají nesnášenlivost mezi majoritní a minoritní části obyvatel a mimo jiné vedly i k hrubému slovnímu napadení starostky Táborské v místním hypermarketu. Ke zvyšování napětí mezi lidmi dochází i díky dalším nepravdivým informacím, které se šíří především po sociálních sítích a týkají se údajných nákupů dopravních skútrů, poukázek do fitness, lázní a jejich poskytování zdarma romskému etniku. Všechny výdaje města se řídí rozpočtem města a ten lze lehce kontrolovat. Odkaz na rozpočet ZDE. Veškeré jeho změny v průběhu roku jsou součástí rozpočtových opatřeních, které jsou také dostupné v zápisech ze zastupitelstva. O výdajích tohoto druhu zastupitelstvo nikdy nerozhodovalo, proto je město nikdy neplatilo. Novináři, kteří se jednání zastupitelstva pravidelně účastní, by zajisté občany informovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…