Vsetín: Udržitelnost měst je možné změřit

11.12.2011 8:24

Dne 6. prosince 2011 se v budově Autoklubu ČR uskutečnila 18. Celostátní konference Národní sítě Zdravých měst ČR.

Vsetín: Udržitelnost měst je možné změřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Akce, která proběhla pod záštitou ministra životního prostředí a ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj, byla zaměřena na strategické plánování a řízení, finanční zdroje a další aktuální témata související s udržitelným rozvojem.

18. konference NSZMKonferenci zahájil náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba, který upozornil na význam přípravy nového programovacího období a zejména pak na důležitost spolupráce ministerstva s obcemi i kraji, jak v této oblasti, tak při přípravě dokumentů a politik, které se jich týkají. Za Ministerstvo životního prostředí vystoupila vedoucí kabinetu I. náměstka ministra Iveta Chmielová Dalajková. 140 účastníků z celé ČR přivítal předseda NSZM ČR Petr Hermann. Poděkoval členům - obcím i regionům, ale i jejich partnerům z řad neziskových organizací, škol a dalších spolupracujících institucí za jejich aktivity v roce 2011. Ocenil všechny ty, kteří nabízejí svou dobrou praxi a osvědčené příklady z různých oblastí života obce všem ostatním, kteří se tak mohou poučit z jejich úspěchů, ale i chyb.

V rámci „burzy dobré praxe" byly prezentovány konkrétní příklady úspěšných aktivit ve městech. Příspěvky byly věnovány tématice férového obchodu - Fair Trade (Vsetín), aktivního stáří (Valašské Meziříčí), zadávání veřejných zakázek (Chrudim) či využití veřejné služby v praxi města (Opava).

18. konference NSZMOdpolední část konference byla věnována udržitelnému rozvoji a strategickému řízení na národní úrovni a způsobům, jak měřit udržitelnost ve městech. Aktivity Ministerstva pro místní rozvoj představil ředitel odboru analýz a strategie MMR, Igor Hartmann, který zmínil mimo jiné také celostátní Databázi strategií, aktivní spolupráci s NSZM na této oblasti a vazbu na finanční zdroje Evropské unie. Své zkušenosti s měřením toho, zda je město udržitelné či nikoli přednesli zástupci Zdravých měst Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice a Vsetín, kteří v roce 2011 testovali navrženou metodiku a měřili si stav jednotlivých oblastí života města, jako jsou například životní prostředí, zdraví obyvatel, místní ekonomika, kultura a další. Za své aktivní zapojení a úsilí obdržela zmíněná města ocenění z rukou zástupců obou zmíněných ministerstev a ředitele NSZM ČR, Petra Švece.

Účastníci akce mohli ochutnat i zakoupit produkty „férového obchodu", ale také vybraných certifikovaných „regionálních produktů". Mediálním partnerem konference byl časopis Moderní obec. Akce proběhla v rámci projektu NSZM ČR „A-test", financovaného z prostředků Revolvingového fondu MŽP ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň si připomněla hrdiny odboje. Pomáhali také Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi

16:31 Plzeň si připomněla hrdiny odboje. Pomáhali také Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi

Představitelé města Plzně, radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková a radní pro ob…