Vsetín boj o evropské miliardy nevzdává

17.06.2014 13:25

I přesto, že v příštím plánovacím období Evropské unie, tedy v letech 2014 – 2020, bude České republice přiděleno 600 miliard korun z Evropských strukturálních a investičních fondů na rozvojové projekty, existuje reálné nebezpečí, že města velikosti Vsetína na jejich čerpání nedosáhnou. S tím se ale starostka Vsetína Iveta Táborská společně se starosty Kroměříže a Uherského Hradiště nemíní smířit. Proto vyzvali ostatní bývalá okresní města k boji o spravedlivé a rovné čerpání dotací. První oslovená města se již k této výzvě připojila.

Vsetín boj o evropské miliardy nevzdává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Město Vsetín mělo v uplynulém období dobré zkušenosti s integrovaným plánováním rozvoje města, kde mělo garanci přidělení prostředků. A ty také v rámci projektu Integrovaný plán rozvoje města Vsetína plně využilo. Na regeneraci veřejných prostor (např. park Trávníky – Rybníky, místní části Kolonie, ulice Sousedíkova, Školní, Pod Žamboškou a další), nebo poskytlo prostředky majitelům nemovitostí například na zateplení, výměnu oken a nové fasády domů. Vsetín takto podpořil investice do rozvoje města v celkové výši 244 milionů korun, z toho dotace činí 140 miliónů korun.

„Na základě dobrých zkušeností jsme předpokládali, že budeme v tomto systému plánování pokračovat,“ uvedla starostka Iveta Táborská, která byla znepokojena tím, jak by měly být finance v příštím období rozdělovány.

Ihned po zveřejnění vládního strategického dokumentu, který stanoví způsob rozdělování evropských dotací v období let 2014 – 2020, proto upozornila ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou otevřeným dopisem na to, že městům o velikosti Vsetína, není garantována žádná částka, jako je tomu v případě velkých aglomerací nebo naopak malých měst. Velké aglomerace mají přiděleno 65 miliard korun, dalších 20 miliard poputuje malým městům a obcím, šest krajských měst má garantováno 10 miliard korun. Pouze města nad 25 tisíc obyvatel nemají garanci čerpání dotací žádnou. Ministryně Jourová následně ujišťovala, že města naší velikosti se budou moci ucházet o dotace formou tzv. cílených výzev. Vsetín by tak například mohl žádat o dotaci na konkrétní projekty, jako je oprava domu kultury či městského úřadu.

O cílených výzvách v jednotlivých krajích však bude rozhodovat sedmnáctičlenná tzv. Regionální stálá konference. Města Vsetín, Kroměříž a Uherské Hradiště by v ní ale měla mít pouze jediného společného zástupce a to je málo. „S tímto složením komise nesouhlasíme. Požadujeme, aby všechna bývalá okresní města měla v tomto orgánu svého zástupce. Přirozeně každý starosta musí hájit především zájmy svého města“ uvedla starostka Táborská.

Všechna tři bývalá okresní města ve Zlínském kraji, tedy Vsetín, Uherské Hradiště a Kroměříž, tedy společně vyzvala ostatní města obdobné velikosti, aby dala najevo svůj nesouhlas se systémem rozdělování dotací a připojila se k boji o spravedlivé a rovné čerpání financí z EU.

„Na naši výzvu již reagovala první města. Věříme, že jich bude postupně přibývat a podaří se nám ještě záměry ministerstva zvrátit a systém přenastavit,“ uvedl místostarosta Stanislav Pavelec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…