Vsetín nakoupil energie na burze a zase ušetří

28.08.2015 6:31

Po loňském úspěšném nákupu energií pořídily město Vsetín a obce Hornolidečska znovu elektřinu a plyn na příští rok společně na energetické burze. Po úspoře 2,5 milionu korun z předchozího nákupu uspoří v příštím roce dalších 1,1 milionu korun.

Vsetín nakoupil energie na burze a zase ušetří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Do nákupu energií se vedle města Vsetína zapojilo 13 obcí regionu Hornolidečska a dále obce Huslenky a Janová. „Proti loňsku jsme zvýšili velikost poptávky, nyní objednáváme více než 12 tisíc megawatthodin. Počet obsluhovaných elektroměrů a plynoměrů je vyšší o deset procent a přesáhl už počet 400,“ uvedl vsetínský místostarosta Tomáš Pifka. Připomněl, že Vsetín nakupuje energie na Českomoravské komoditní burze Kladno od roku 2012, stejně jako obce Hornolidečska, a to nejen pro samotné úřady, ale i další městské a obecní firmy a organizace. „Pokud sečteme úspory všech subjektů včetně letošního nákupu, snížili jsme už společné náklady na energie za čtyři roky o více než sedm milionů korun,“ shrnul místostarosta.

„U silové elektřiny v nízkém napětí nám cena meziročně poklesla o deset procent z 1014 na 910 korun za megawatthodinu. U zemního plynu jsme byli ještě úspěšnější – cena se meziročně sníží o dvanáct procent ze 703 na 619 korun za každou odebranou megawatthodinu,“ upřesnil předseda Sdružení obcí Hornolidečska Josef Daněk.

Při předpokládaném odběru 4465 MWh silové elektřiny nízkého napětí a 7615 MWh plynu bude úspora v příštím roce oproti tomu letošnímu činit 1,1 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…