Vyškov: Kaple svaté Anny je opět otevřená, nabízí výstavu o náboženství

11.08.2021 10:31

Kaple svaté Anny ve Vyškově je po téměř třech letech opět otevřená, veřejnost může navštívit také nově upravené prostory přilehlé zahrady. Během rekonstrukce proběhla výměna střechy a odvlhčení stěn, objekt je nyní také bezbariérový.

Vyškov: Kaple svaté Anny je opět otevřená, nabízí výstavu o náboženství
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Kaple, která je ve správě Muzea Vyškovska od roku 1981, dnes slouží jako výstavní prostor, budovu přilehlého malého špitálku využívá muzeum jako depozitář. Přímo v původní renesanční kapli byla v červenci nově zahájena výstava Náboženství a rituály, která návštěvníkům představí rozmanité podoby duchovního života a náboženských představ dávných civilizací.

Za pozornost stojí pohled na Jeruzalém v době Kristova ukřižování, tím spíše, že s městem jsou spjatá tři nejznámější monoteistická náboženství: judaismus, křesťanství a islám. Expozice představuje také pohřební rituály starých Egypťanů a duchovní kulturu Řeků a Římanů, dále se věnuje zoroastristům – uctívačům ohně, i náboženstvím legendárních Skythů či rituální praxi starých Seveřanů. Zájemci uvidí i třeba stříbrnou kopii Thorova kladiva, dřevěnou masku ze sarkofágu, kresbu pěších severských bojovníků nebo panoráma Jeruzaléma.

Oficiální slavnostní otevření opravené kaple sv. Anny a zahrady proběhne během Vyškovské muzejní noci v pátek 6. srpna. Výstava pořádaná ve spolupráci s Muzeem Jantarové stezky a Hedvábné cesty potrvá v kapli sv. Anny na Dukelské ulici do 30. prosince 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Přijďte si zacvičit do nových venkovních posiloven

13:33 Liberec: Přijďte si zacvičit do nových venkovních posiloven

Odbor ekologie a veřejného prostoru zrealizoval pro občany města Liberce dvě nové venkovní posilovny…