Vyškov: Knihovně vymění krytinu. Vzniknou rovněž nové učebny

17.06.2019 17:30

Budova, ve které sídlí Knihovna Karla Dvořáčka a Základní umělecká škola Vyškov, se dočká výměny střešní krytiny. Důvodem jsou popraskané střešní šablony, které způsobují prosakování vody v horních patrech budovy, zejména do učeben základní umělecké školy.

Vyškov: Knihovně vymění krytinu. Vzniknou rovněž nové učebny
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Stropní konstrukce je ze sádrokartonu, hrozí nasáknutí vodou a s tím spojené další problémy. Střešní práce jsou v plánu na letní prázdniny, kdy je objekt méně vytížený.

K výměně krytiny mělo dojít už v předloňském roce. Z důvodu toho, že se nepřihlásila žádná firma, se akce přesunula na loňský rok. Stavební práce už tehdy sice měly svého dodavatele, výrobce krytiny ovšem nebyl schopný dodat materiál do doby prázdnin. Termín dokončení v polovině září by nestíhal. „Práce jsme naplánovali na školní prázdniny, kdy neprobíhá výuka v umělecké škole a také knihovna má omezený provoz. Jenže firma by začátek nového školního roku nezvládla. Pro školu bylo nepřijatelné, aby během výuky probíhaly stavební práce. Tomu jsme pochopitelně rozuměli,“ popsal loňskou situaci starosta Vyškova Karel Jurka.

Letošní realizaci tak už nic nebránilo. Stavební práce aktuálně začínají, hotovo má být první zářijový týden. „Loni vybraná firma s letošní zakázkou počítá,“ ujistil vyškovský starosta.

Firma VESTAV group, s. r. o. práce zajistí za bezmála 4 miliony 830 tisíc korun včetně DPH. Od počátku plánování výměny střešní krytiny se pomýšlelo i na požadavek základní umělecké školy na vybudování dvou nových střešních oken a následnou možnost umístění klimatizace do prostor organizace.

Půjde o okna do místností, které nyní fungují jako sklady. Nově poslouží jako učebny pro výuku bicích nástrojů. „Prioritou je nyní oprava střechy, zatímco klimatizace by navazovala jako samostatná investiční akce. Zásahy na střeše každopádně umožníme budoucí napojení případné klimatizace,“ upřesnil starosta.

Loni na podzim totiž radní uložili vedení knihovny řešit vnitřní klima budovy komplexně. „Tedy nejprve se zaměřit na opravu nefunkčního centrálního chlazení vnitřních prostor či opravu nefunkčního zastínění atria. Až po vyhodnocení účinnosti těchto opatření přistoupíme k dalším krokům,“ zmínil starosta Jurka.

Práce na střeše zahrnují zejména demontáž krytiny, položení nové a vestavění zmiňovaných oken. Pro údržbu střešních žlabů, úžlabí a instalovaných zařízení na střeše nechá město upravit a rozšířit stávající kovovou lávku do všech míst na vnitřní straně střechy, čímž zamezí chůzi po krytině a jejímu znehodnocování.

V okolí objektu je omezená možnost parkování. Vchod do knihovny a přístup k biblioboxu zůstává pro letní provoz zachovaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …