Žáci oživí vyškovské památky

07.09.2017 13:03

Když byli na podzim loňského roku ve vyškovském Besedním domě, bylo vyprodáno do posledního místa a po závěrečné skladbě sklidili nadšený aplaus vestoje. Košická skupina The Backwards začala svou kariéru v roce 1995 původní tvorbou, poté následovalo spontánní rozhodnutí věnovat se hudbě své nejoblíbenější skupiny Beatles.

Žáci oživí vyškovské památky
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Jeden z nejlepších revivalů na světě představuje největší tahák pátečního programu Dnů evropského dědictví – Dnů památek ve Vyškově. Tradiční akce se bude konat právě od pátku 8. září do neděle 10. září.
Vyškované se kromě bohatého programu dočkají také zpřístupněných památek. „Otevřené budou tradičně v sobotu a neděli, vždy od devíti hodin ráno do čtyř hodin odpoledne. Otevřeme brány také těch, které nejsou veřejnosti běžně přístupné. Jejich oživení v režii Základní umělecké školy Vyškov bude jistě atraktivní záležitostí, v několika památkách tak bude pro návštěvníky připravený bonus v podobě hudby, tance a hereckých etud,“ poznamenal starosta Vyškova Karel Goldemund.

Zpřístupněné budou rovněž památky ve vyškovských místních částech, v neděli můžou zájemci vyrazit také na židovský hřbitov. „Velmi lákavé bývá i sklepení vyškovského hřbitova. Letos je přichystaná výstava fotografií s názvem Vyškovské kříže,“ připomněl starosta města s tím, že jejími autory jsou správce hřbitova Jiří Lelek s manželkou.

Mezi lákadla letošních Dnů památek patří i víkendově zpřístupněná radniční věž, radnice také otevře svůj sklep. V sobotu a neděli program rovněž zpestří vystoupení sokolníka v zámecké zahradě. Představí se v dobovém kostýmu, zájemcům vysvětlí i třeba opodstatnění dravců v přírodě. Pozadu nezůstává ani Muzeum Vyškovska. „K vidění budou zdarma všechny stálé expozice, za velmi zvýhodněné vstupné uvidí zájemci další výstavy. Pro dětské návštěvníky jsme na sobotu připravili pohybové aktivity a tvořivou dílnu k výstavě Ženy, které toho mnoho dokázaly. Chybět nebude v několika termínech skupina historického šermu Armet,“ vyjmenovala ředitelka muzea Monika Pelinková.

Páteční samozřejmostí je pak zábavný program na Masarykově náměstí. Probíhat bude historický jarmark s atrakcemi pro děti a občerstvením, chybět nebudou kejklíři, žongléři a šarvátky rytířů v celoplátové zbroji. Ve tři hodiny odpoledne pak na náměstí promluví představitelé města. Ze starosty Karla Goldemunda bude purkmistr, v historických kostýmech se představí také místostarostové.

V šest večer zahájí své vystoupení skupina Holter, která patří mezi nejvýraznější mladé kapely ve Vyškově. „Na stejné akci vystoupili už loni a sklidili velký úspěch, proto jsme je oslovili znovu. Následovat bude vyškovská stálice Dark Gamballe. Vyvrcholení pátečního večera pak představují slovenští Beatles. Revival pravidelně koncertuje za oceánem a v dalších desítkách států po celém světě. Určitě bude velkým lákadlem,“ zdůraznil ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec.

V sobotu 9. září a neděli 10. září budou zpřístupněné tyto památky:

Radnice (věž, obřadní síň, sklepy), farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, Muzeum Vyškovska – zámek, kaple sv. Anny, Hřbitovní kostel, hřbitov ve Vyškově – sklepení a komentované prohlídky, kostel Církve československé husitské (bývalá synagoga), kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Rychtářově, kaple Panny Marie Vranovské v Nosálovicích, kaple sv. Cyrila a Metoděje (Strachotínka) v Hamiltonech, kaple sv. Michala v Brňanech.

V neděli město otevře židovský hřbitov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…