Začíná další etapa opravy silnice z Jičína na Železnici

15.03.2017 9:16

Královéhradecký kraj začíná 15. března s druhou etapou rekonstrukce frekventované silnice č. II/286 vedoucí z Jičína na Železnici.

Začíná další etapa opravy silnice z Jičína na Železnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Pokračovat se bude dalším osmisetmetrovým úsekem začínajícím od odbočky do Soudné až po Valdštejnskou lodžii. První bude uzavřen pravý jízdní pruh směrem z Jičína, protože zde kromě frézování povrchu bude také položen základ pro nový chodník. Ten chce město vystavět v následujících letech. Tato část stavby má být hotova v polovině května, v létě se pak bude pokračovat další etapou.

Ve středu 15. března začínají první práce na rekonstrukci dalšího úseku silnice č. II/286. Vloni se začalo v ul. Revoluční částí od okružní křižovatky po sportovní areál, nyní má stavba plynule navazovat dalším 800 m dlouhým úsekem, který bude končit před Valdštejnskou lodžií. „Povolení je vydáno od 15. března do 10. května. Dojde k uzavření vždy jednoho jízdního pruhu a doprava bude v pracovní době řízena pověřenými zaměstnanci stavební firmy a po pracovní době semafory. Objízdné trasy jsou určeny pouze pro nákladní dopravu, a to přes Dřevěnice a Studeňany,“ vysvětluje podmínky stavby vedoucí odboru dopravy Ing. Martin Duczynski. „Vjezdy na vedlejší komunikace budou vždy řešeny individuálně přímo v místě, při pokládání finálních povrchů bude vjezd na 1-2 dny částečně omezen. Prosíme proto občany o trpělivost a respektování dopravního značení,“ dodává Duczynski s tím, že stavební firma předem všechny obyvatele, kterých se omezení týkají, informovala letáčky.  

Protože chce město postavit podél silnice nový chodník, oslovilo realizační firmu, zda by se prací ujala a položila jeho základy. V silnici se musí vybudovat vpusti, odvodnění, obruby, atd. Jedná se o úsek mezi domy č. p. 4 a č. p. 74 o délce cca 430 m. „Rádi bychom na vybudování chodníku získali dotaci. Žádali jsme o ni už v roce 2015, bohužel neúspěšně. Důvodem, proč musíme udělat základy již nyní, je dotační podpora, kterou Kraj na rekonstrukci silnice čerpá. Ta totiž ve svých podmínkách zakazuje několik dalších let do silnice stavebně zasahovat. Chodník je zde ale nutností pro bezpečný přístup obyvatel k jejich domům,“ říká místostarosta města Mgr. Petr Hamáček. Součástí stavby je pak i přechod pro chodce v místě autobusové zastávky v Soudné. Předpokládaná cena chodníku je 3,2 mil. Kč bez DPH, nyní budou přípravné práce stát zhruba polovinu. Pracuje se ale také na kanalizaci - město již vloni za pomoci Vodohospodářské a obchodní společnosti opravilo splaškovou kanalizaci v části silnice a začalo stavbou dešťové. Ta přechází příčně přes silnici na konci zástavby v Soudné. Začátkem března byly spuštěny v lipové aleji další práce, kdy budou instalovány betonové monolity. Letos by příprava pro budoucí kanalizaci měla být hotová.

Rekonstrukce silnice č. II/286 o délce cca 5,8 km a je rozdělena na několik etap, které na sebe postupně navazují. První etapa začala kruhovým objezdem v lipách a ulicí Revoluční, druhá pokračuje nyní až k Lodžii a dalších asi šest etap po zhruba 800 metrových částech až po hranici kraje musí ještě do konce roku proběhnout. Kvůli usnadnění objížďky v první etapě dokonce město Jičín postavilo provizorní cestu v lokalitě bývalých kasáren. Stavbu provádí firma ALPINE Bau CZ a.s. a stojí zhruba 55,5 mil. Kč bez DPH. Měla by být kompletně hotová na jaře 2018. Královéhradecký kraj čerpá na rekonstrukci dotaci z IROP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…