Žacléř: Vrtulník pomáhal při stavbě stožáru vedení vysokého napětí

24.11.2017 9:16

Těžký a nedostupný terén kousek od Žacléře neumožnil těžké technice přístup k opravě vedení vysokého napětí. Proto technici společnosti ČEZ Distribuce ve spolupráci s firmou Matex, zajistili osazení příhradového stožáru pomocí letecké techniky.

Žacléř: Vrtulník pomáhal při stavbě stožáru vedení vysokého napětí
Foto: zacler.cz
Popisek: Žacléř

Během dopoledne i za poměrně silného větru, přiletěl obří vrtulník do Žacléře, kde osazoval stožár vedení vysokého napětí na lince z rozvodny v Trutnově Poříčí do Žacléře. Vrtulník měl za úkol přemístit stožár vedení vysokého napětí. Původní vedení bylo poškozeno srpnovou větrnou kalamitou.

Nový stožár vysokého napětí je vysoký 18 metrů a váží přes dvě tuny, pro obří vrtulník to však byla hračka. Obří stroj ho přesně umístil na předem vybetonované základy, kde ho technici okamžitě ukotvili. Základy již byly připraveny, a proto se mohlo okamžitě přistoupit k montáži.

Do kopcovitého terénu na území vedle Krkonošského národního parku se technici dostávají jen velmi obtížně a usadit sloup pomocí jeřábu je zcela nemožné. Proto byl příhradový stožár usazen pomocí vrtulníku.

Dodávky elektřiny budou spolehlivější

Obří kolos byl připraven na nedaleké louce, kde ho pracovníci upevnili k vrtulníku, a ten ho přenesl na místo určení. Zde byli připraveni technici, kteří ho pomocí šroubů upevnili k základovým patkám. Poté vrtulník přeletěl do nedaleké Jívky, kde přenesl další dva stožáry. Zde se opět po srpnové kalamitě opravuje vedení vysokého napětí Trutnov - Jívka. Zde byla montáž o trochu snadnější, protože stožáry měly 1 200 a 1300 kilogramů.

Podívaná je to velmi zajímavá a všem, kteří jsou přímo pod vrtulníkem, patří obdiv. Posílení spolehlivosti dodávky elektrické energie se dočká Žacléř i přilehlé obce. Vrtulník se stal atrakcí i pro děti z místní mateřské školky, které se přišly na zajímavou montáž podívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…