Zajištění komplexní péče o seniory je pro Brno prioritou

28.02.2017 6:34

Na zasedání Rady města Brna dne 21. února byl předložen plán, který podrobným způsobem stanovuje péči o seniory ve městě Brně. Zároveň také navrhuje další opatření, díky nimž dojde k rozšíření služeb, intenzivnější spolupráci mezi zapojenými institucemi a lepší informovanosti veřejnosti.

Zajištění komplexní péče o seniory je pro Brno prioritou
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Město Brno má, patrně i díky dobré dostupnosti zdravotní péče a příznivým životním podmínkám, nejvyšší procento občanů v seniorském věku v ČR. Prodlužování života je velmi příznivý ukazatel a město na něj musí pružně reagovat tak, aby zvládlo zvýšené nároky v oblasti zajištění kvality života seniorů. Našim cílem je vytvořit podmínky k tomu, aby zde mohli senioři žít důstojně a co nejdéle v domácím prostředí,“ poukazuje na nutnost rozvoje péče o seniory první náměstek primátora Petr Hladík.

Podstatnou podmínkou je vytvoření navazujícího a zároveň prostupného systému bydlení, sociálních a zdravotních služeb, který bude umožňovat, aby seniorovi byla poskytnuta pomoc nebo péče podle jeho aktuální situace, ovšem s výhledem na logické změny, které přináší stárnutí a zhoršování zdravotního stavu.

„V rámci sociální péče je naší úlohou informovat o možnostech bydlení a sociálních služeb přes pomoc s řešením konkrétních situací, jako je například získání příspěvku na bydlení nebo zavedení pečovatelské služby, až po návaznou zdravotně sociální péči v domácím prostředí. Jde také o zajištění sociálních služeb občanům, u nichž byla ukončena zdravotní péče v lůžkovém zdravotnickém zařízení, ale je nutná ošetřovatelská péče přesahující možnosti terénních služeb,“ uvádí náměstek primátora pro oblast sociálně-kulturní Matěj Hollan.

Konkrétní opatření

1.  Informační kampaň

Cílem je zajištění informovanosti občanů o možnostech řešení obtížné životní situace, ve které se ocitnou, se zajištěním komplexních informací o sociální práci, nabídce sociálních služeb, o bytech v domech s pečovatelskou službou a bytech bezbariérových  a způsobech zajištění adekvátní pomoci.

2. Proškolení zdravotnických pracovníků a edukační materiály

Školení pro zdravotnické pracovníky v lůžkových zařízeních, vytvoření informačních manuálů o vazbách mezi zdravotní a sociální péčí pro praktické lékaře a ambulantní specialisty.

3. Realizace projektů

V letošním roce dojde k rozšíření služby Seniorbus nákupem dalšího vozidla, které významnou měrou přispěje k pokrytí poptávky po přepravě. Dále je připraven koncept pro spuštění nové služby Tísňového volání v prvním pololetí 2017. Jde o službu distanční hlasové a elektronické komunikace pro cílovou skupinu osob vystavených stálému vysokému riziku ohrožení zdraví nebo života. Další kroky budou směřovány k podpoře terénních sociálních služeb s orientací na podporu pečujících osob.

Pečovatelskou službu, která bývá často redukována na rozvoz obědů, je třeba rozšířit do večerních a nočních hodin i během víkendů.

Obecně je třeba posílit službu osobní asistence, zejména pro osoby se zdravotním postižením a pro seniory, kteří se vracejí z dlouhodobého pobytu ve zdravotnickém zařízení. Jedním z dalších cílů je posílení terénní odlehčovací služby, především hospicové odlehčovací služby.

4. Rozvoj infrastruktury pro sociální služby

Cílem je navýšit kapacity domovů pro seniory o 200 míst (ve spolupráci s Jihomoravským krajem – např. využití objektu Tomešova a lokality Kociánka), ale také modernizace a zajištění požární bezpečnosti u některých domovů pro seniory (Nopova, Kosmonautů, Věstonická, Vychodilova).

5. Vybudování sociálně-zdravotnického komplexu

Příprava projektu pro ITI, díky kterému bude vybudován sociálně-zdravotnický komplex v areálu na Červeném kopci. Ten bude kombinovat pobytové a ambulantní sociální služby se zdravotnickými službami.

6. Opatření v bytové oblasti

Připravuje se návrh novelizace Pravidel pronájmu bytů v domech v majetku statutárního města Brna a podmínek zajišťování bytové náhrady.

Praxe ukázala nutnost nově upravit kritéria pro hodnocení žadatelů o byty v DPS a o byty bezbariérové. Proto jsou předkládána nová kritéria, která:

? sjednocují kritéria pro výběr žadatelů pro byty v DPS a pro byty bezbariérové;  
? bodově hodnotí nejen uvolnění obecního bytu (jak je dosud), ale i uvolnění sdíleného bydlení a bytu ve vlastnictví jiné fyzické či právnické osoby;
? detailně rozpracovávají bodové hodnocení důvodů hodných zvláštního zřetele a tím umožňují více rozlišit potřebnost řešení žádosti;
? měla by vést k řešení těch nejpotřebnějších žadatelů a zajistit tak větší využívání úkonů pečovatelské služby v domech s pečovatelskou službou.

Díky stavbě nových či rekonstrukcím chátrajících či nevyužívaných objektů dojde k rozšíření počtu domů s pečovatelskou službou.

Z výsledků různých analýz také vyplývá, že převážná většina seniorů chce dožít ve svém vlastním bydlení. Překážkou je jednak zhoršení příjmové situace seniorů či osamělého seniora (příjemce důchodu), jednak zhoršení zdravotního stavu seniorů.

Tuto situaci by mohl řešit koncept prostupnosti bydlení pro seniory s přímou návazností na sociální služby. Základním předpokladem je nejprve zajistit dostatečnou nabídku nízkonákladového bezbariérového (či jinak upraveného) bydlení pro seniory a dostatečnou nabídku terénních služeb. V případě zhoršení zdravotního stavu, kdy senior již není schopen žít v původní domácnosti a nemá prostředky na zajištění služeb, by město mělo mít k dispozici dostatečnou nabídku různých typů bydlení od bytů zvláštního určení (domy s pečovatelskou službou, bezbariérové byty) až po sdílené bydlení. Vyžaduje-li to situace, senioři mohou také využít pobytová zařízení sociálních služeb (domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…