Žamberk: 78. výročí odhalení zpravodajské skupiny BARIUM

22.01.2023 13:53 | Tisková zpráva

V sobotu 21. ledna 2023 si město Žamberk připomnělo již 78. výročí odhalení zpravodajské skupiny BARIUM gestapem. Pietní akt se uskutečnil v místě někdejší tragédie na statku rodiny Žabkovy v Žamberku-Polsku.

Žamberk: 78. výročí odhalení zpravodajské skupiny BARIUM
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

Příběh paradesantní skupiny BARIUM veřejnosti přiblížili ve svých projevech starosta města Žamberka Jiří Mencák a badatel Vladislav Severin. Celým pietním aktem provázel moderátor Martin Mimra.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

Této vzpomínkové akce se tradičně účastní zástupci různorodých organizací a spolků, které se aktivně zajímají o historii a konkrétně s Bariem je často pojí i osobní vzpomínky. Položeno bylo více než 20 věnců a květin a návštěvnost byla letos také úctyhodná – u pamětní desky se nás sešlo více než 150.

Čestnou stráž u pomníku drželi členové Klubu vojenské historie Rota Nazdar a Četnické pátrací stanice Pardubice. Členové Junáka – českého skauta ze střediska Hradec Králové vyrazili i tentokrát k památníku pěšky. Cesta jim zabrala celou noc, do Žamberka dorazili před polednem a celkem ušli přes 70 km. Přes noc napadl čerstvý sníh, ale odpoledne bylo počasí přívětivé.

Děkujeme všem účastníkům, že zůstávají věrni této tradiční akci a že do Žamberka vždy rádi váží cestu mnohdy z poměrně vzdálených koutů naší republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…