Zasedací místnosti jsou pýchou jablonecké radnice

14.09.2017 16:01

Na Den památek, v sobotu 16. září, budou poprvé veřejnosti představeny zrekonstruované zasedací místnosti ve druhém patře radnice. Z obou, novotou zářících prostor, doslova čiší duch architekta Karla Wintera a třicátá léta minulého století.

Zasedací místnosti jsou pýchou jablonecké radnice
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Jedním z úkolů, které jsem sám sobě dal, bylo vrátit funkcionalistické budově naší jablonecké radnice, která je odborníky na architekturu pro svou stylovou čistotu vysoce ceněnou stavbou, původní podobu. Období normalizace se podepsalo zejména na radničních interiérech. To se v současné době snažíme postupně napravit. Jsem velmi rád, že hospodaření města je na takové úrovni, že můžeme našim předkům splácet dluh, který vůči jejich odkazu v tomto směru máme,“ říká primátor Beitl a dodává: „I když už se, pravděpodobně nepodaří do radnice vrátit restauraci a velkou kavárnu, je budova otevřená veřejnosti díky kinu, baru a obchodním prostorám v přízemí.“

Zasedací místnost č. 203

Zasedací místnost č. 203 po rekonstrukci, obrázek se otevře v novém okně

Ve druhém patře radniční budovy jsou zasedačky hned tři. Jako první přišla v loňském roce na řadu zasedací místnost č. 203 v jihozápadním rohu, které se kvůli velkému oválnému stolu přezdívalo kulatá. Prošla kompletní rekonstrukcí. Všechny stěny se postupně oškrábaly až na původní sádrovou omítku, sundaly se kryty radiátorů i vzduchotechniky a kompletně se odstranila podlaha. Pod umakartovým obložením, pozůstatku úprav v 70. letech 20. století, naštěstí zůstala zachovaná dřevěná ostění i kryty radiátorů. Ty se po zrestaurování vrátily na své místo. Parketová podlaha je ale nová. „Při rozkrytí se v podlahách objevila dřevomorka a po konzultaci s památkáři jsme rozhodli, že parkety odstraníme a nahradíme replikou,“ prozrazuje tajemník jablonecké radnice Marek Řeháček. Právě pod podlahou se objevily poklady – zátka od jabloneckého piva, plechovka od rybiček a starý doklad o dopravě parket z Liberce do Jablonce z 30. let, ostatní předměty se pod podlahu pravděpodobně dostaly při pozdějších zásazích. Nahlédnout do této zasedačky Jablonečané mohli už u příležitosti loňského Dne památek.

Letos do této zasedací místnosti přibyl nový na zakázku vyrobený stůl inspirovaný Winterovými výkresy. Ten zmíněný historický oválný stůl se po letech vrátil do zasedačky 201, kde původně stával. Nové jsou i polstrované židle s područkami, opět na zakázku vyrobené podle návrhu architekta Karla Wintera. Dominantou místnosti pak je velký obraz od jabloneckého malíře Romana Dresslera – Pohled na Jablonec, který svádí k podrobnému zkoumání a hledání konkrétních domů a ulic.

Zasedací místnost 203 slouží nejen pro potřeby úřadu, ale pro svá jednání ji využívají také komise, výbory a různé spolky působící v Jablonci.

Zasedací místnost č. 201

Zasedací místnost č. 201 po rekonstrukci, obrázek se otevře v novém okně

Zdařilou rekonstrukcí prošla v letošním roce zasedací místnost č. 201 v protilehlém jihovýchodním rohu radniční budovy. Ta primárně slouží k zasedání městské rady. Také v tomto případě se restaurátoři snažili co nejvíce přiblížit původní podobě radničního interiéru. Zasedací místnost č. 201 za války sloužila jako obřadní síň a v novodobé historii a současnosti byla a je využívaná jako místo pro zasedání rady města. I tady vládl umakart a dřevotříska. Vyrobeno z ní bylo nejen obložení, ale i tmavě-hnědý nábytek. Místnost po modernizaci přímo volala.

Měnila se elektroinstalace i podlahy. Stěny mají původní odstín a parketová podlaha je nová stejně jako v případě zasedačky č. 203. Restaurátoři repasovali původní dřevěné prvky, které zůstaly ukryté pod dřevotřískovým obložením, a doplnili nové podle návrhů architekta Wintera, jež nebyly, pravděpodobně z důvodu nedostatku finančních prostředků, nikdy realizovány. Takto byla například vyrobená skříň s hodinami, v níž jsou dnes ukryté moderní technologie. I velký přes 80 kg těžký lustr s bronzovými rameny a průměrem 180 cm a menší lampičky vznikly podle původních Winterových návrhů. „Stejně jako v případě svítidel ve vestibulu, jsme jejich výrobu svěřili odborníkům z firmy Houska a Douda,“ říká tajemník úřadu Marek Řeháček. Průběh výroby 24plamenného lustru i tzv. ramínek, malých lampiček na stěny, zachycuje firma na svých webových stránkách. Dominantou místnosti je historický oválný stůl, který prošel repasí už v loňském roce při rekonstrukci zasedací místnosti 203, z níž se letos stěhoval. Židle kolem něj jsou opět vyrobeny podle původních výkresů.

Zakryté dřevotřískou byly dvě bílé větrací mřížky i masívní posuvné dveře, které spojují zasedací místnost s vedlejším velkým sálem. Stejně jako vstupní dveře z chodby, i tyto prošly odborným zásahem restaurátorů a jsou nyní plně funkční.

Stěnu zasedací místnosti mezi větracími mřížkami zdobí obraz zimní jizerskohorské krajiny od Eduarda Enzmanna.

Vsadili jsme na osvědčené firmy

„Při obnově zasedacích místností jsme spolupracovali převážně s řemeslníky z regionu, osvědčeným konsorciem mladých restaurátorů a také dodavateli historických svítidel - firmou Houska a Douda. Ti svůj um potvrdili už při výrobě svítidel pro jablonecké divadlo i při tvorbě původně navržených lamp do radničního vestibulu, která byla slavnostně rozsvícena v květnu letošního roku. Na nekvalifikované práce jsme za účelem částečného snížení nákladů využili pracovníky veřejně prospěšných prací, kteří ale mají mnohdy dlouholetou praxi ve stavebnictví a už se při pracích na radnici osvědčili jako šikovní řemeslníci,“ říká Řeháček.

Obě zasedací místnosti do detailů získaly svoji původní podobu tak, jak byly navrženy architektem Winterem v době stavby radnice. Aby ale bylo možné prostory využívat s veškerými potřebami 21. století, nechybí důmyslně skryté moderní technologie. Nejvyšší položkou v nákladech na opravu byly restaurátorské práce a také výroba svítidel. Celková částka na rekonstrukci a kompletní vybavení obou reprezentativních radničních prostor se tak pohybuje kolem 3 milionů korun.

Zasedací sál zastupitelstva s velkými okny do náměstí a galerií pro veřejnost si na svou rekonstrukci minimálně rok počká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…