Zastupitelé schválili rozpočet města Nymburk na rok 2017. S čím počítají v příštím roce?

11.12.2016 18:00

Zastupitelé města schválili na svém šestém zasedání 7. prosince 2016 rozpočet města Nymburka na rok 2017. Město bude příští rok hospodařit s celkovou výší příjmů 326 527,58 tisíc korun a celkovou výší výdajů 419 747,21 tisíc korun.

Zastupitelé schválili rozpočet města Nymburk na rok 2017. S čím počítají v příštím roce?
Foto: red
Popisek: Nymburk

Již tradičně je koncipován jako rozpočet schodkový. Schodek bude vyrovnáván zapojením mimorozpočtových prostředků, což jsou finanční prostředky z minulých let a finanční prostředky z účtů hospodářské činnosti.

„Jsem ráda, že se o 300 000,- Kč navýšila částka na sociální služby, takže Město Nymburk bude moci podpořit neziskové organizace částkou 1.500.000,- Kč. Dále byla vyčleněna částka na výměnu výtahu v penzionu Panorama a na tepelnou clonu na vstupu do Polikliniky Na sídlišti, provede se projektová dokumentace na chodníky v Tyršově a přejezdu v Pražské ulici a také parkování u hlavního nádraží. V mateřské škole Růženka se zrekonstruuje kuchyň, v Hálkové divadle proběhne výměna oken a v kapli sv. Jana Nepomuckého se provede odvodnění a dešťová kanalizace a na Gymnáziu oprava střechy hlavní věže. Z individuálních dotací byl například podpořen Spolek občanů Permanent částkou 100 000,- Kč a stejnou částkou také Kyusho Karate Czech Nymburk na výcvik nových trenérů,“ informovala místostarostka Mgr. Adriena Gabrielová.

Postup sestavení rozpočtu na rok 2017 byl stejně jako v předchozím roce výrazně limitován disponibilními zdroji města na straně jedné a požadavky na financování řady investičních akcí na straně druhé. Základní příjmovou položkou zůstávají trvale daňové příjmy, které i nadále tvoří více než polovinu z celkového objemu příjmů. Jejich struktura je obdobná jako v předchozích letech a je ovlivňována vývojem celkové ekonomické situace. Příjmová stránka rozpočtu města v roce 2017 zahrnuje rovněž příjmy z předpokládaných prodejů pozemků v průmyslové zóně sever a dalších.

Návrh výdajů je každoročně kompromisem mezi disponibilními možnostmi příjmové části rozpočtu a zákonnými povinnostmi v oblasti státní správy a samosprávy, a dále rozvojovými záměry města v jednotlivých oblastech. Rozpočtové výdaje byly sestavovány dle možností s přihlédnutím k rozpočtovému výhledu města zpracovanému na roky 2017 až 2019. Nejobjemnějšími investičními akcemi budou rekonstrukce městského bazénu, rekonstrukce a modernizace objektu Hlahol, pokračování v rekonstrukcích objektů v areálu Nemocnice Nymburk (rekonstrukce suterénu pavilónů B a C), pokračování v revitalizaci sídliště Drahelice (VI. etapa), pořízení digitálního povodňového plánu města + ORP, rekonstrukce ulice Lipová, ulic U Skály a Dlabačova, opravy rozvodů a topení v MŠ U pejska a kočičky a pokračování v rekonstrukci kaple sv. Jana Nepomuckého a další.

Finanční prostředky jsou vyčleněny také na tradiční velké kulturní akce v Nymburce, na dotace pro žadatele o příspěvky na činnost a provoz a žadatele o granty z oblasti kulturních, sportovních a ostatních organizací, dále na provoz příspěvkových organizací ve zřizovatelské působnosti města a samozřejmě na výkonu státní správy a souvisejících činností, na něž je zároveň poskytována dotace ze státního rozpočtu. Město musí počítat také se splátkami úvěrů, financemi na případné odkupy nemovitostí a rozpočtovou rezervou jako povinnou spoluúčastí města v případě získání dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…