Závěr prázdnin byl v Oblastní charitě Most opět mezinárodní

23.08.2016 10:03

Oblastní charita Most připravila v závěru prázdnin pro děti z charitních nízkoprahových klubů dva pěkné výlety na německou stranu Krušných hor.

Závěr prázdnin byl v Oblastní charitě Most opět mezinárodní
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V prvním případě se v rámci projektu „Pěstujeme krušnohorské tradice přeshraničně“ vydal autobus dětí z Mostu a Oseka s pedagogickým doprovodem do parku miniatur Malé Krušnohoří ve městě Oederan a v nedaleké obci Gahlenz do krušnohorského Vesnického muzea, do Farmy Miriquidi a na návštěvu tamní Evangelické-lutherské církevní obce.

Závěr prázdnin byl v Oblastní charitě Most mezinárodní. Děti z nízkoprahových klubů podnikly dva výlety na německou stranu Krušných hor

Na výletě v parku miniatur Malé Krušnohoří ve městě Oederan.

Malé Krušnohoří v Oederanu je nejstarším parkem svého druhu na světě a na ploše 17 tisíc m2 nabízí ke zhlédnutí dvě stovky ručně zhotovených modelů skutečných historicky významných staveb, ale i krásnou vegetaci či atrakce pro děti. Zábavnou formou je zde skloubeno poučení i nadšení např. z jízdy parkovým vláčkem, z loutkového divadla i pěkných prospektů, zaměřených také na jazykový trénink.

V Gahlenz nabízí muzeum nahlédnout do řezbářské tradice, do života horalů v uplynulých staletích, ale i do novodobé expozice o zemědělství a péči o životní prostředí, a farma „Miriquidi“ fascinuje chovem krásných tvorů zvaných alpaky, jejichž srst je surovinou pro vlnu mimořádné kvality.

Příjemným závěrem bohatého zážitkového dne bylo setkání s dětskou sekcí církevní obce, kde jsme u společného stolu zpívali, mlsali a vedli přátelské rozhovory. V kostele Svatého kříže jsme od pana faráře přijali požehnání pro další život a práci, děti pro úspěšný nový školní rok a Oblastní charita Most pro její záslužnou činnost. Společná modlitba byla za porozumění mezi národy a za světový mír.

Projekt byl oslavou deseti let úspěšného přeshraničního partnerství Mostecké charity s Vesnickým muzeem Gahlenz, kde byly děti opět sladce obdarovány a v jehož rámci vyjde i informativní leták o muzeu v českém jazyce.

Projekt byl podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.

Výlet do do partnerského Marienbergu

Ve druhém případě vyjely děti se svými vychovateli do partnerského Marienbergu na Česko-německou dětskou slavnost, která byla součástí projektu „10 let kulturních zařízení Bergmagazin, Městská hala a Koňský žentour“. Po slavnostním zahájení před Městskou halou za přítomnosti významných osobností okresu, města, organizací i spolků, odhalení automobilu, věnovaného ve prospěch dětské dopravní bezpečnosti a vypuštění tisíce barevných nafukovacích balónků, následoval program plný her, tvoření, zábavy na atrakcích, ale i poučných expozic a kulturního programu na jevišti i mimo ně.

Program celého dne byl dvojjazyčný, takto jsme absolvovali i prohlídku města s průvodkyní v dobovém historickém kostýmu, jejíž pomocnicí byla dívenka Maria, protože Panna Maria je symbolem tohoto krásného, architekturou i půdorysem „ideálního města“. Viděli jsme zbytky městských hradeb, nejstarší dům pocházející ze 16. století, dověděli se o kostele a prohlédli si náměstí se sochou zakladatele Marienbergu vévody Heinricha Zbožného a krásnou historickou radnicí.

V odpoledním programu v hale zazpívaly děti z Mostecké charity „My jsme muzikanti, přicházíme z České země“ a své vystoupení „Romský tanec“ předvedl i charitní taneční kroužek.

V případě obou výletů byla naše návštěva uvedena zdravicí, která zaujala i přítomné novináře, a děti ze sociálně slabých rodin prožili u německých přátel dva krásné prázdninové dny.

Přeshraniční partnerství a přátelství obohacuje naši práci a je naším příspěvkem k dobrému evropskému soužití.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…