Železný Brod: Pískovcová socha Panny Marie Bozkovské opět krásná

05.08.2014 6:31

Připomenutí, zmapování drobných památek lidové architektury a „jejich vrácení do života“ je snahou mnoha měst a obcí. K takovým městům patří i Železný Brod. Mnozí jistě zaznamenali probíhající proměnu fasády kostela sv. Jakuba Většího v Železném Brodě nebo vysvěcení vyhlídkového a poutního místa v Jirkově. V srpnu proběhne posvěcení sochy Panny Marie Bozkovské v Horské Kamenici.

Železný Brod: Pískovcová socha Panny Marie Bozkovské opět krásná
Foto: Železný Brod
Popisek: Železný Brod

Socha z počátku 19. století, kterou najdete při silnici k Jesennému mezi dvěma vzrostlými kaštany, byla postavena při staré poutní cestě do Bozkova. Je pravděpodobně dílem Františka Prokopa ze Semil. V roce 1877 byla obnovena Františkem Švitorkou z Horské Kamenice. Na soše můžete obdivovat i velice hezký detail – do detailů vypracované nožičky, které má Ježíšek pod sukýnkou.

André Jakubička, starosta města dodává: „Udržované drobné památky lidového stavitelství jako kapličky, kamenné kříže, boží muka, sochy, stejně jako ty velké historické památky jsou vizitkou každého města a obce. Problém je samozřejmě s financováním oprav, sháněním dotací a možná i s prioritami vedení jednotlivých měst a obcí. Železný Brod patří k městům, jimž záleží na odkazu předků. Snažíme se ze všech sil rekonstrukce památek dotovat i z městského rozpočtu.“

Na obnovu sochy byl poskytnut příspěvek z programu Ministerstva kultury ČR Podpora kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností ve výši 74 000 korun a příspěvek z rozpočtu Města Železný Brod ve výši 8.800 Kč. Získané dotační prostředky tak pokryly obci veškeré náklady na celý restaurátorský zásah. Restaurátorské práce provedl Akademický sochař Petr Roztočil z Malé Skály. Restaurování sochy probíhalo od srpna do prosince 2013. Socha byla navrácena s ohledem na klimatické podmínky v květnu letošního roku.

Socha Panny Marie Bozkovské bude posvěcena při mši svaté v pátek 15. srpna 2014 v 17.30 hodin na slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. V 15.30 hodin je naplánován odchod na pěší pouť od kostela sv. Jakuba Většího v Železném Brodě, nebo jede linkový autobus z Malého náměstí v 16.55 hodin (v Horské Kamenici je v 17.10 hodin). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zelbrod.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…