Železný Brod: Zkušební provoz hlásičů

08.01.2019 20:38

Od prosince loňského roku je ve zkušebním provozu modernizovaný varovný systém. Zkušební provoz bude probíhat až do konce února letošního roku.

Železný Brod: Zkušební provoz hlásičů
Foto: Železný Brod
Popisek: Železný Brod

Jelikož si dodavatel i město uvědomují, že může dojít k drobným změnám oproti dosavadnímu systému, na který jste si již zvykli, chtěli bychom Vás požádat o spolupráci při nastavování nových hlásičů. Pokud některý hlásič ve Vašem okolí nejde, nebo nevysílá tak, jak by měl, oznamte tuto skutečnost na Turistické a informační centrum v budově radnice A, nebo na e-mail info@zelbrod.cz. Důležité je předat informaci, o jaké se jedná číslo hlásiče. Toto číslo najdete na samotném hlásiči, na šedé krabičce, která je umístěna u hlásičů a je ve tvaru např. 016.

Varovný a informační systém slouží k současnému zvukovému vyrozumění obyvatelstva  města Železný Brod a jeho místních  částí. Jeho použití se řídí zákonem o IZS 239/2000Sb. a zákonu o krizovém řízeni 240/200Sb.  Instalace a provozování varovného a informačního systému musí byt v souladu s podmínkami vyhlášky Požadavky na koncové prvky připojované do jednotného systému varování a vyrozumění dle MV-24666-1/PO-2008, Zároveň  musí byt splněný požadavky kladené metodikou MŽP na vybudování a provozování těchto systému z důvodu čerpání dotace z OPŽP. Jedná se tedy o veřejně prospěšné zařízení, které slouží pro varování a vyrozumění obyvatelstva, pro ochranu zdraví a majetku obyvatel města Železný Brod.

Zařízení je ovládané z MěÚ a HZS LK a jeho provoz se řídí dle jednotlivých zákonů a vyhlášek obou institucí. Koncové prvky jsou instalované na sloupy veřejného osvětlení a sloupy nízkého napětí. Všechny koncové prvky jsou připojené do jednotného systému varování a vyrozumění. Zároveň jsou na nich prováděné povinně hlasité testy každou první středu v měsíci dle platné vyhlášky HZS ve 12 hodin, po dobu 140 sekund. Tiché testy provádí městský úřad.

Z důvodu, že se jedná o varovný systém obyvatel, musí jak provozovatel, majitel objektu na kterém je zařízení umístěno, tak občan, strpět toto zařízení.

U uvedených hlásičů, je možné snížit hlasitost, k vaši spokojenosti ale pouze na úroveň, která zásadně nezhorší srozumitelnost a slyšitelnost v širším okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.