Žernov: Samosprávy v okolí Babiččina údolí pracují na provizorním otevření Červeného mostu

18.12.2020 11:48

V nedávné době došlo k úplnému uzavření Červeného mostu pod Rýzmburským altánem v Babiččině údolí. Historický most je registrovanou kulturní památkou a jeho vlastníkem jsou Lesy ČR, s.p.. Je důležitou spojnicí mezi Babiččiným údolím a Havlovicemi jak pro cykloturisty, tak pro pěší. Vede přes něj několik značených tras.

Žernov: Samosprávy v okolí Babiččina údolí pracují na provizorním otevření Červeného mostu
Foto: ceskaskalice.cz
Popisek: Červený most v Babiččině údolí

O uzavření Červeného mostu, který se nachází na katastrálních územích Žernova a Slatiny nad Úpou, se dozvěděly obce v okolí Úpy teprve nedávno z mailu Lesů ČR. Most bohužel není ve vyhovujícím technickém stavu a neprošel povinnou periodickou prohlídkou. Vede přes něj historická středověká stezka, ale veřejnosti je známa až novověká tzv. Bathildina stezka, či cesta Schamburg-Lippe. Zejména z hlediska současného významu pro turistický ruch se jedná o významnou spojnici pro cyklodopravu mezi Českou Skalicí, Babiččiným údolím, Havlovicemi a Úpicí. Stavba samotná byla nedávno prohlášena kulturní památkou, takže most musí být opraven do původního stavu a bude rekonstruován za přísných podmínek pod dohledem Národního památkového ústavu. Most byl nedávno prohlášen kulturní památkou a jeho rekonstrukce bude prováděna pod dohledem národního památkového  ústavu.

„Snažíme se společně s okolními obcemi, zejména ze Svazků obcí 1866 a Úpa, zajistit dočasnou provizorní možnost most bezpečně využívat pro cyklisty a chodce do doby, než bude zahájena jeho celková rekonstrukce. V současné době je ovšem uzavřen z důvodu jeho nevyhovujícího technického stavu. Zatím jsme předběžně domluveni s Lesy ČR, že se pokusíme najít vhodnou technickou variantu provizorního zpřístupnění do doby zahájení rekonstrukce, zejména v letní sezóně. Bylo by to ovšem na náklady obcí. I vzhledem k tomu, že Lesy ČR čeká velmi nákladná rekonstrukce“, řekl starosta Žernova Libor Mojžíš.

Přístup všech obcí je aktivní. Starostové obcí zformulovali (např. Zuzana Jungwirthová z České Skalice, Pavel Dvořáček z Havlovic, Marie Pokorná ze Slatiny nad Úpou, cekem 16 zástupců obcí) a podepsali dopis, který pošlou ředitelství Lesů ČR, o pomoc budou žádat i krajskou politickou reprezentaci.

Pokusíme se společně najít řešení i v době, která nepřeje rozpočtům obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.