Zlín: Centrální zásobování teplem přispívá ke snížení škodlivých dopadů smogu

13.05.2017 13:46

Hned několikrát byla letos ve Zlínském kraji a i přímo ve Zlíně vyhlášena smogová situace. Při pohledu na kouřící teplárenské komíny měli někteří lidé o viníkovi hned jasno. Pravda je však trochu jiná. I díky využívání tisíců zlínských domácností služeb Tepla Zlín, a. s., se naopak dařilo držet smogovou situaci relativně pod kontrolou.

Zlín: Centrální zásobování teplem přispívá ke snížení škodlivých dopadů smogu
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Většina teplárenských komínů totiž spaliny vypouští do nadinverzních vrstev, tedy nad pomyslnou pokličku inverze. Navíc tyto zdroje nahrazují tisíce lokálních topenišť, jejichž komíny by chrlily tuny prachu přímo do ulic. Lidé, kteří upřednostňují dodávky tepla z teplárny před vlastním vytápěním, tak aktivně pomáhají v boji proti smogu,“ vysvětlil Bedřich Landsfeld, náměstek primátora pro oblast životního prostředí. Teplárenské komíny mají navíc na rozdíl od komínů rodinných domků moderní filtry.

V porovnání s rokem 1990 dnes při výrobě 1 GJ tepla vypustí komíny tepláren do ovzduší méně než desetinu původního množství emisí síry, dusíku, oxidu uhličitého a prachu. Za uplynulé čtvrtstoletí tak klesla ekologická emisní zátěž dálkového zásobování teplem při vytápění domácností z tepláren skoro dvacetkrát.

„Jeden rodinný domek se starým kotlem na pevná paliva vypustí do ovzduší stejně prachu jako modernizovaná teplárna při výrobě tepla pro tři sta bytů,“ přidává porovnání Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR.

Díky masivním investicím se v posledních 4 letech podařilo zásadně snížit podíl velkých energetických a průmyslových zdrojů znečišťování na celkových emisích. Rozhodujícími znečišťovateli jsou tak dnes v České republice především doprava a lokální topeniště. Na severu Moravy se k nim přidává také přeshraniční transport emisí z Polska, který při obzvláště nepříznivých povětrnostních podmínkách může zasáhnout i území Zlínského kraje. Společnost Teplo Zlín, a. s. zajišťuje distribuci tepla cca šestnácti tisícům domácností Zlína, což představuje téměř polovinu obyvatel krajského města. Samotnou energii pak společnost Teplo Zlín, a. s. nakupuje od výrobce a provozovatele zlínské teplárny, společnosti ALPIQ Generation (CZ), s. r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…