Zlín: Galerijní a muzejní noc nabídne zábavný program pro všechny generace

22.05.2024 10:23 | Tisková zpráva

V pátek 24. května se uskuteční letošní Galerijní a muzejní noc ve Zlíně. Pro ty, kteří zůstanou vzhůru, je připraven bohatý kulturní program. V krajském kulturně vzdělávacím centru 14|15 BAŤŮV INSTITUT budou mít návštěvníci od 19 do 23 hodin vstup zdarma do stálých expozic a krátkodobých výstav muzea a galerie a těšit se mohou také na bohatý doprovodný program v celém komplexu.

Zlín: Galerijní a muzejní noc nabídne zábavný program pro všechny generace
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Zajímavý program nabídne v tuto noc i řada dalších zapojených kulturních organizací ve Zlíně. „Tradice se mají držet! Galerijní a muzejní noc k jaru rozhodně patří a já se na ní každý rok ohromně těším. Potkat současně umění i jeho fanoušky – mé přátelé, je několikanásobná radost. Těším se i na doprovodné akce, které vždy přilákají i lidi, kteří nejsou pravidelnými návštěvníky muzeí a galerii. Tak nespěte! Pojďte za uměním,“ zve Zuzana Fišerová, radní pro oblast kultury a školství.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně připravila komentované prohlídky dvou aktuálních výstav, které představují tvorbu multimediálního umělce Pavla Tichoně a zlínského malíře Reného Hábla.

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně mohou lidé návštívit po setmění stálou expozici PRINCIP BAŤA, která představuje historii firmy Baťa do roku 1948, tvůrce zdejších filmových ateliérů i příběh cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. V muzeu bude v tuto noc možné vidět také malou expozici věnovanou Františku Bartošovi, která je zaměřena na jeho rozsáhlou práci a etnografickou činnost, i krátkodobé výstavy Svět hraček Baťa, Klub Underground a Zázračné oči a ruce Ludvíka Kadlečka.

„S programem se myslelo také na děti. Ty se mohou zúčastnit soutěže a plnit hravé úkoly na stanovištích po celém 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU. Připraveny jsou pro ně výtvarné dílny, kvízy, deskové hry, stavebnice a spousta dalších zábavných aktivit,“ pozvala na akci Lucie Pluhařová, ředitelka příspěvkové organizace 14|15 Baťův institut.

Nejen děti mohou využít hravou dílnu nazvanou Rozhlasový koutek Českého rozhlasu Zlín, kde si budou moci vyzkoušet práci rozhlasového moderátora a natočit si vlastní rozhovor s vybranou známou osobností. To vše doplní vystoupení Tanečního orchestru BRAZIL, big beatu „Štipská smršť“ a večer zde tradičně zakončí videomappingová projekce na fasádu budovy 15.

Do letošního ročníku Galerijní a muzejní noci ve Zlíně se se svým programem zapojí také Galerie Kabinet T., vila Tomáše Bati, Památník Tomáše Bati, Galerie G18, Galerie pod Radnicí, kreativní dílna Robota, Galerie Photogether, Velkokavárna Gulliver.

Pro akci je zřízena speciální linka MHD, po které bude jezdit historický autobus a bude vozit návštěvníky do blízkosti míst, na kterých se akce koná. Program všech zapojených organizací naleznete ZDE. Akce je realizována s finanční podporou statutárního města Zlína.

Galerijní a muzejní noc ve Zlíně je součástí Festivalu muzejních nocí 2024, který pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., s podporou Ministerstva kultury. Další festivalové akce naleznete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…