Zlín: Hazard - město zvýší počet míst, kde bude zakázán

26.06.2017 20:40

Město Zlín připravuje novou obecně závaznou vyhlášku o podmínkách provozování některých druhů hazardních her na svém území. Ve srovnání se současnou vyhláškou dojde především k rozšíření míst, kde nebude možné provozovat herny či jednotlivé výherní automaty. Návrh vyhlášky bude předložen zastupitelstvu k posouzení v září tohoto roku.

Zlín: Hazard - město zvýší počet míst, kde bude zakázán
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Tvorba nové vyhlášky je reakcí radnice na zvyšující se počet výherních automatů ve Zlíně. Město sice v roce 2012 takzvaně „zastropovalo“ počet provozoven, ve kterých lze tyto stroje umístit, v posledních měsících se však v některých z nich počet automatů zvýšil. „Což je trend, který odmítáme. Rozšíříme proto místa, kde bude toto podnikání zakázáno,v důsledku čehož dojde k dalšímu poklesu počtu provozoven s herními přístroji,“ konstatoval náměstek primátora Ondřej Běták, který novu vyhlášku do zastupitelstva předloží.

Město mělo původně zájem novelizovat současnou vyhlášku, nakonec se však rozhodlo přistoupit k vydání vyhlášky zcela nové. „A to i s ohledem na nedávné přijetí nového zákona o hazardních hrách, který reaguje na některé dříve nedostatečně upravené aspekty herního trhu a zároveň zavádí nové podmínky a omezení, které by měly významným způsobem přispět ke kultivaci herního trhu a eliminaci souvisejících rizik. Mimo jiné nová zákonná úprava obsahuje některé obdobné zákazy, jež mělo město ve vyhlášce již v roce 2012, například zákaz umísťovat na provozovnách reklamy zatraktivňující tento druh podnikání či zákaz podávání bezplatného občerstvení ke hře,“ doplnil Daniel Novák z Odboru právního magistrátu.

Po přijmutí loterijní vyhlášky klesl počet výherních automatů ve Zlíně o několik stovek a ustálil se na počtu cca 800 kusů. Letos stoupl až na cca 1000 kusů, protože někteří podnikatelé či provozovatelé podniků, kde je možné automaty mít, začali navyšovat jejich počty, a to často za cenu stavebních úprav v provozovnách. „Vyzýváme je, aby od této iniciativy upustili a počkali si na pravidla, která stanoví nová vyhláška,“ vzkázal Ondřej Běták.

Loterie nepatří mezi podnikání, která radnice podporuje. Už nyní nesmí být herny v centru města, v jiných částech Zlína smí fungovat jen za přísných podmínek. Provozovny například mají zakázané poutače, reklamy či nápisy, zakázáno mají informovat o jackpotech či třeba herních benefitech a provoz nesmí narušovat veřejný pořádek.

Zavedení plošného zákazu hazardu radnice neplánuje a to především z důvodu, že by nevedl k potlačení gamblerství, ale k přesunu hráčů na internet či do jiných obcí, kde se hrát smí. Navíc by město Zlín přišlo v případě plošného zákazu o každoroční daňové příjmy ve výši cca 70 milionů korun, kterými z převážné většiny financuje místní kulturu a sport.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…