Zlín: Hřiště „u totemu“ bude mít znovu svůj symbol. Další sochy půjdou do školek

27.09.2016 19:05

Indiánský totem, stonožka a šnek. To jsou dřevěné sochy, které vznikly při sochařském sympoziu, které bylo součástí Kejklířského jarmarku ve Zlíně. Tyto sochy nyní potěší především nejmenší obyvatele města. Indiánský totem řezbáře Romana Mikuše ze Vsetína vyzdobí dětské hřiště na Lesní čtvrti. Hřišti se říká u totemu. Konečně tak opět získá svůj symbol. Na stonožku zděchovského řezbáře Petra Hajdy se mohou těšit děti z MŠ Slovenská. Dílo Tomáše Naňáka z Brumova-Bylnice zase potěší děti ze ZŠ Štefánikova. Tentokrát jde o šnečka.

Zlín: Hřiště „u totemu“ bude mít znovu svůj symbol. Další sochy půjdou do školek
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

„Sochy jsou vytvořené z tvrdého dubového a tedy i více odolného dřeva. Dřevo pochází z probírky městských lesů. Tady šlo konkrétně o dva duby, které se na Podhoří nebezpečně nakláněly nad silnici,“ uvedla Věra Jašková z Odboru městské zeleně. Kromě tří jmenovaných soch začala na jarmarku vznikat i čtvrtá socha. Jde o postavu pasáčka, který dozdobí zlínský betlém. Tato socha je nyní rozpracovaná a autor Martin Gaja z Hutiska – Solance ji dohotoví při příležitosti Dne stromů.

„Den stromů se uskuteční 20. října v sadu Svobody,“ doplnila Věra Jašková z Odboru městské zeleně. Kdo na jarmarku pozoroval řezbáře při práci, mohl si všimnout vystavených masek. Šlo o masky čertů, kteří nahánějí hrůzu při tradičním Mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách.

„Tito pověstní čerti se nechali slyšet, že letos by mohli na Mikuláše dorazit i do Zlína. Kdo je někdy ve Valašských Kloboukách zahlédl na vlastní oči ví, že s těmito čerty skutečně nejsou žádné žerty,“ doplnila Pavla Julinová, vedoucí Informačního centra a organizátorka městských jarmarků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…