Zlín: Náměstí Míru projde zásadní proměnou. Zeleň ale zůstane

22.09.2017 19:41

Zásadní proměna čeká náměstí Míru ve Zlíně. Nejstarší, ale také nejživější náměstí v krajském městě bude modernizováno – jak veřejný prostor a infrastruktura, tak i prvky včetně mobiliáře, které jsou jeho součástí. Přestože je příprava na samotném počátku, je jisté, že nedojde zmenšení ploch zeleně na náměstí.

Zlín: Náměstí Míru projde zásadní proměnou. Zeleň ale zůstane
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Jsme si vědomi toho, jak důležitou roli ve městě hraje zeleň, především pak v jeho centru. V rámci modernizace chystáme zeleň upravit tak, aby byla nejen okrasou náměstí Míru, ale také místem pro různé aktivity, třeba v rámci projektu Živý Zlín. Což znamená, že trávník by měl být zátěžový, ten se osvědčil třeba v nedalekém parku Komenského," prohlásil primátor Miroslav Adámek, který bude garantem přípravy modernizace náměstí.

Náměstí Míru bude potřeba přizpůsobit současným požadavků kladeným na navštěvované centrum krajského města. Jedním z klíčových témat bude začlenění pódia, jehož podoba po letech provizoria již nestačí. Proměna se bude týkat také provozu, koncepce zeleně, a například i restauračních předzahrádek. „Součástí připravované přestavby budou i navazující úseky ulic Rašínova, Bartošova a pozornost bude věnována i části třídy Tomáše Bati mezi náměstím a tržištěm. Důležitá totiž není jen plocha samotného náměstí, ale i jeho provázanost s okolím," upozornil Ivo Tuček, vedoucí Oddělení prostorového plánování magistrátu.

Modernizace náměstí Míru bude probíhat podle návrhu, který vzejde s největší pravděpodobností ze soutěže vypsané pro architekty. Samotné práce začnou v příštím volebním období, tedy po roce 2018. Náklady se odhadují na desítky milionů korun, práce tak budou pravděpodobně rozděleny do několika etap.

Náměstí Míru má pro Zlín zásadní význam, jde o přirozené centrum města a dějiště nejvýznamnějších akcí. Dříve se jmenovalo Hlavní a Masarykovo. Zajímavostí je, že v domě č.p. 63 zahájili v roce 1894 své podnikání Tomáš, Antonín a Marie Baťovi, z těchto skromných začátků poté vyrostl obuvnický gigant Baťa. Současná podoba plochy náměstí pochází z rekonstrukce na konci osmdesátých let, k poslední zásadnější změně na náměstí došlo v roce 2001, kdy z něj byly odstraněny prodejní buňky.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…