Zlín: Přijďte se podívat na příkladné proměny veřejných prostranství

05.10.2011 15:59

Zajímavá putovní výstava příkladných proměn veřejných prostranství Má vlast 2011 bude k vidění i ve Zlíně. Umístěná bude v prostorách magistrátu na náměstí Míru 12 a to v termínu od 6. do 24. října.

Zlín: Přijďte se podívat na příkladné proměny veřejných prostranství
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Výstava "Má vlast 2011" představuje veřejnosti dobré příklady zvelebování zanedbaných míst a motivuje k jejich následování. Jejím smyslem je šířit vědomí osobní odpovědnosti za místo, kde žijeme. Dochází tak k posílení zdravého místního patriotismu - vztahu k místu, ke zvýšení hrdosti na svůj kraj a posílení osobního sebevědomí obyvatel rozkvetlých vesnic a měst.

Výstava letos probíhá třetím rokem. Je poděkováním těm, kteří proměny provedli, inspirací pro ostatní a také důvěryhodným zdrojem dobrých typů na turistické výlety po naší zemi. Představuje rovněž obce úspěšné v soutěži Vesnice roku a také zkušenosti a inspirace nabyté za desetileté období účasti České republiky v evropské soutěži Entente Florale Europe - Kvetoucí sídla.

Každoročně je partnerem výstavy jeden kraj, který se podílí na organizaci a je nositelem hlavní části kulturního programu při slavnostním setkání krajů na Vyšehradě. Letošní ročník výstavy Má vlast probíhá v partnerství s Jihomoravským krajem. Byl zahájen opět formou Slavnostního setkání krajů v Praze na Vyšehradě, v sobotu 7. května 2011. Zúčastnili se ho již tradičně pan senátor Karel Šebek, ředitelé pořádajících organizací, představitelé spolupracujících organizací, zástupci vystavovatelů, tedy krajů, měst, vesnic, obecně prospěšných společností, občanských sdružení atd., a téměř 2,5 tisíce návštěvníků.

Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ - Souznění, o.s., ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad. Záštitu poskytli Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova, Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, Asociace krajů ČR a Jihomoravský kraj, pan hejtman Michal Hašek. Spolupracují Ministerstvo pro místní rozvoj, Asociace krajů ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR, Folklórní sdružení ČR, Národní síť místních akčních skupin ČR, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Moravské zemské muzeum, Nadace Partnerství a další.

Výstava setrvává na Vyšehradě vždy měsíc a poté se vydává na pouť po Čechách, Moravě a Slezsku. Letos poprvé zavítala také do zahraničí, do půvabného lázeňského města Piešťany.

Jaké tedy bylo její dosavadní putování?

7.-30.5. Praha - Vyšehrad, park Královská a knížecí akropole
1.-30.6. Brno, budova krajského úřadu
1.-31.7. Piešťany, Knihovna, informační centrum a park, u příležitosti vernisáže proběhl celodenní kulturní program zaměřený na citlivý přístup k životnímu prostředí.
3.-25.9. Velká Bystřice u Olomouce, vernisáž proběhla u příležitosti tradičního hanáckého folklórního festivalu Lidový rok
6.-24.10. Zlín, budova Městského úřadu
10.10.-11.11. Brno - hrad Špilberk

Výstava Má vlast probíhá od roku 2009. Je poděkováním všem, kdo proměňují zanedbaná místa v místa příjemná, čistá, upravená a důstojná. Představuje kulturu, tradice, zvyky a ochutnávku krajových specialit různých regionů a pomáhá navazovat přátelské vztahy a spolupráci.

Ve stejném duchu připravují organizátoři čtvrtý ročník výstavy, který bude zahájený tradičním Slavnostním setkáním krajů v Praze na Vyšehradě v druhou májovou sobotu, 12. května 2012. Města, obce a občanská sdružení se mohou hlásit prostřednictvím svých krajských úřadů do 31.12.2011.

Město Zlín je váženým hostitelem výstavy. Je držitelem zlaté medaile světové soutěže Město v květu z roku 2010. Výstava Má vlast zde bude ke shlédnutí v galerii městského úřadu ve dnech 6.-24.října 2011. Představí také proměny hostitelského města z posledních let.

Autorka: Drahomíra Kolmanová, ředitelka Asociace Entente Florale CZ - Souznění, o.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

13:05 Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

V souvislosti s novou legislativou, a s tím souvisejícím nárůstem zaměstnanců městského úřadu, je tř…