Zlín: Radnice hostila diplomaty

27.05.2017 16:01

Páteční odpoledne se na zlínské radnici neslo ve znamení diplomatických návštěv.

Zlín: Radnice hostila diplomaty
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Jako první a také vůbec poprvé do Zlína dorazila se svým doprovodem velvyslankyně Švédského království Její Excelence Viktoria Li. S kyticí květin se přivítání ujal primátor města Zlína Miroslava Adámek, který poté delegaci pozval na prezentaci fotografií zaměřených na funkcionalistickou architekturu města, kulturní vyžití a sport.V rámci společenské konverzace se velvyslankyně netajila obdivem k baťovské historii Zlína

„Je pro mne strašně zajímavé přijet do města Tomáše Bati, který byl vizionář nejenom v obuvnictví, ale vizionář v mnoha složkách života ve své době. Jeho úspěch stojí nejenom za výstavbou města, ale i za filmařinou – prvními filmovými úspěchy ve Zlíně. Je úžasné pozorovat symbiózu, kde se míchá ta obchodní podnikatelská složka města s kulturní,“ uvedla.

Viktoria Li byla velmi potěšena, že letošní dětský filmový festival je zaměřen právě na švédskou kinematografii.

„Je pro nás čest být hlavní zemí, na kterou je upřena pozornost na filmovém festivalu, protože pro Švédsko je film a kultura pro děti důležitý element a priorita. To nejdůležitější, co můžeme pro svoji budoucnost udělat je, dát dětem možnost, aby se z nich stali inovativní a přemýšliví lidé. Možná i toto je začátek švédských úspěchů, protože ta první věc, která nás zajímá začíná u dětí,“ vysvětlila.

O dvě hodiny později se ve společenském salonku zlínské radnice dostalo srdečného přijetí i velvyslanci Švýcarské konfederace v ČR Jeho Excelence Markusi-Alexandru Antoniettimu. Setkání primátora města Zlína se švýcarským diplomatem v tomto případě nebylo první. Naposledy se setkali v rámci jeho nekolikadenní návštěvy ve Zlínském kraji v roce 2010.

Společnému dialogu v tomto případě kromě regionálních obchodních vztahů se Švýcarskem dominovalo téma budoucí spolupráce města Zlína a Möhlinu. Právě toto švýcarské město má historickou spojitost se Zlínem. V reakci na zvyšování dovozních cel a ochranu místních trhů vládní politikou zde firma Baťa v roce 1932 založila vlastní pobočku. Na toto propojení naváží v sobotu 27. května dnešní představitelé těchto měst, a to  uzavřením dohody o partnerství. Stane se tak v rámci Dne Česko-švýcarského přátelství v Baťově vile a Möhlin se tak přiřadí k devíti partnerským zahraničním městům města Zlína.

Misi ze Švédska a Švýcarska zakončil zápis obou diplomatických zástupců těchto států do pamětní kroniky návštěv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…