Zlín investoval do školských zařízení více než 130 milionů

30.09.2010 16:16

Na opravy a investice školských zařízení vynaložilo statutární město Zlín od začátku roku 2008 více než 130 milionů korun, z nichž cca dvanáct milionů korun použila radnice na nákup nové budovy pro MŠ Mladcová.

Zlín investoval do školských zařízení více než 130 milionů

"Velké prostředky jsme investovali do zlepšení tepelně technických vlastností budov, zvýšení hygienických podmínek, tedy úpravy sociálních zařízení a kuchyní, ale také do stavu zahrad a školních hřišť," řekl náměstek primátorky Hynek Steska a dodal, že velkou pozornost město věnuje také vytváření nových tříd v mateřských školách. "Za posledních šest let jsme otevřeli osm nových tříd. Pokud budeme počítat, že v každé třídě je 28 dětí, mohlo být v mateřských školách díky tomuto kroku umístěno 224 dětí," doplnil H. Steska.

Dvě nově otevřené třídy jsou např. v MŠ Milíčova v Malenovicích. "Abychom mohli třídy otevřít, museli jsme přebudovat kuchyň tak, aby splňovala hygienické předpisy. Rozsáhlá rekonstrukce celé hospodářské části budovy, při níž musela být vyměněna zejména veškerá vzduchotechnika, nás stála téměř 5,7 milionu korun. Součástí rekonstrukce byly veškeré sklady, které patří ke kuchyni jako např. sklad pro obaly. Vznikl také sklad pro spisovnu a archiv. Dále jsme museli vybudovat výtah pro dopravu jídla z kuchyně do nových dětských tříd, opravili jsme střechu, vyměnili okna, za cca 3,8 milionu korun zrekonstruovali sociální zařízení a za cca 150 tisíc jsme přestavili šatny," vyjmenovával H. Steska a dodal, že děti mohou využívat také nové hrací prvky na dětském hřišti.

Zahrada u MŠ Milíčova patří mezi dvanáct zlínských mateřských škol a dvou jeslí, na které byly díky dotacím z tzv. Norských fondů pořízeny nové hrací prvky. "Díky těmto prostředkům se k nepoznání změnily zejména zahradní plochy u mateřských škol v Prštném, na Kudlově, na Svatopluka Čecha a na Slovenské 3660," připomněl H. Steska. Zahradní plochy u poloviny mateřských škol a jeslí ve městě Zlín zcela nebo částečně zmodernizoval v průběhu loňského roku. Na projekt "Modernizace vybavení mateřských škol a jeslí ve Zlíně" v celkové hodnotě přes 11 milionů korun získalo krajské město v roce 2008 grant z tzv. norských fondů. "Z našeho rozpočtu jsme dofinancovali cca 15 procent ceny projektu, tedy 1,65 milionu korun," upřesnil náměstek primátorky.

Druhou polovinu hřišť u mateřských škol a jeslí chtěl Zlín opravit v letošním roce. "Ministerstvo financí však naši druhou žádost nepředalo k dalšímu řízení zahraničnímu donátorovi, protože nemělo dostatek finančních zdrojů," připomněl H. Steska.
S pomocí tzv. norských fondů se v roce 2009 podařilo zrekonstruovat zahrady MŠ Milíčova;

MŠ tř. Svobody; MŠ Slovenská 1808; u II. objektu na ul. Sv. Čecha; MŠ Slovenská 3660; MŠ U Dřevnice; zahrada u II. objektu na ul. Za školou v Prštném; MŠ Budovatelská; MŠ Zlín - Kudlov; MŠ Santražiny; MŠ Sokolská; MŠ T. Bati; MŠ Slínová; MŠ Na Vyhlídce; Jeslí Tyršovo nábřeží a Jeslí M. Knesla.

Náměstek primátorky dále uvedl, že na opravách hřišť u škol a školských zařízení spolupracuje město s komisemi místních částí. I díky tomu byly zahrady obou mateřských škol v Malenovicích osazeny nadstandardními hracími prvky a na hřišti u 11. základní školy vyrostlo potřebné dětské hřiště a opravilo se hokejbalové hřiště. "Bohužel, školní hřiště, které jsme na přání občanů nechali otevřené, se stává často terčem vandalů. Opravy stály již více jak sto tisíc korun. Více se nám osvědčuje režim, který platí na školních hřištích u většiny škol. Tedy, že veřejnost hřiště využívá za úplatu a z těchto peněz je možné zaplatit správce, který na milionové investice dohlédne," vysvětlil H. Steska.

Budovy 11. ZŠ patří k těm, kde radnice investovala do zlepšení tepelně technických vlastností. "V loňském roce jsme zde provedli zateplení budovy za cca 24 milionů korun, kterému předcházela v letech 2006 a 2007 výměna oken za více než 13 milionů korun," připomněl H. Steska.

Současně zdůraznil, že rekonstrukce mohou probíhat postupně, v závislosti na finančních možnostech. "Jedna akce souvisí často s druhou. Jestliže máme v některé budově velké tepelné stráty a chceme ji zateplit, musíme nejdříve vyměnit okna, dveře, střechu. Nebo pokud některé prostory umožňují vybudování další třídy v mateřinkách, musíme zajistit požadované hygienické podníky atd. Existují hygienické předpisy, které stanovují normy metrů čtverečných na dítě, jak má vypadat kuchyně, výdejna stravy, sociální zařízení apod.," vysvětlil H. Steska. Podle jeho slov město uvažuje do budoucna o rekonstrukci i těch škol, kde doposud nebyla provedena. "Věřím, že v nejbližší době budeme moci dětem vytvořit co nejpříjemnější, nejhygieničtější a hlavně nejbezpečnější prostředí i na dalších školách," ujistil.
Statutární město Zlín je zřizovatelem celkem 24 mateřských a 13 základních škol. Provozní zařízení na školy a školská zařízení jen pro letošní rok činí více než 64 milionů korun, dalších cca patnáct milionů korun tvoří provozní výdaje na organizační složky ve správě magistrátu, tedy jesle, středisko volného času, Linku SOS a rehabilitační stacionář. "Ročně poskytujeme dotace ve výši cca deset milionů korun organizacím pracujícím s dětmi a mládeží, sportovním oddílům a dalších 700 tisíc korun tvoří dotace na provoz koupališť," vyjmenoval další podporu ze strany města H. Steska.

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…