Zlín přivítá prezidenta-osvoboditele…

26.10.2018 15:20

U příležitosti vzniku československého státu se město chystá připomenout svým občanům tuto událost několika akcemi.

Zlín přivítá prezidenta-osvoboditele…
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„V rámci sobotní akce se náměstí přenese do doby tzv. první republiky, návštěvníci se potkají s T. G. Masarykem, Tomášem Baťou, dobovými cyklisty, živými sochami, kameloty, budou si moci vyrobit pamětní minci nebo se vyfotit v dobovém fotokoutku,“ prozradila Michaela Doleželová z Odboru kultury a památkové péče magistrátu, který oslavy 100 let od založení Československa připravuje.

Sobotní den bude skutečně patřit dobové atmosféře. V předvečer státního svátku, tedy 27. října 2018 město Zlín navštíví sám T. G. Masaryk, který na náměstí přijede v historickém automobilu. Když skutečný Masaryk navštívil město jako prezident československého státu, psal se rok1928 aměsto v čele s tehdejším starostou Tomášem Baťou prezidenta vítalo před radnicí na náměstí, které bylo tehdy vyzdobeno květinami a národními barvami, a na okolních domech vlály vlajky. Podobnou atmosféru se město pokusí vytvořit v odpoledním programu od 15 do 17 hodin, kdy se na náměstí budou pohybovat herci z Městského divadla Zlín coby představitelé T. G. Masaryka a T. Bati, kameloti, legionáři, sokolové, hasiči a krojovaní. Atmosféru zlínského náměstí v roce 1918 navíc ještě více přiblíží panoramatické tabule s kresbami původní podoby domů, dobovými fotografiemi a texty o historii jednotlivých domů.

Velkým okamžikem onoho odpoledne bude odhalení pamětní desky T. G. Masarykovi na budově Zlatého jablka. „Na tomto místě stával dům, v němž Masaryk nocoval v době předvolební kampaně do vídeňského parlamentu roku 1907. A jelikož kandidoval ve volebním obvodu východomoravských měst, mezi nimiž figuroval i Zlín, několikrát město navštívil. Po vítězství ve volbách pomáhal zlínským při vyjednávání s úřady ve Vídni a zasadil se například o zřízení okresního soudu,“ zmiňuje ředitel státního okresního archivu Zlín David Valůšek. „Pro tuto slavnostní příležitost jsme připravili publikaci mapující Masarykovy stopy ve Zlíně a podobu náměstí v roce 1918 na dobových fotografiích a v krátkých textech,“ doplnil.

Poté bude následovat slavnostní průvod za doprovodu Velkého dechového orchestru Zlín k soše T. G. Masaryka u Kongresového centra, kde se bude v 16.30 hodin konat tradiční pietní akt, po němž se navíc ve foyer Kongresového centra uskuteční vernisáž výstavy Cesta ke svobodě – 100 let výročí republiky. V podvečer se symbolicky rozsvítí Památník Tomáše Bati a v 19 hodin se v Městském divadle Zlín odehraje premiéra inscenace Masaryk/Štefánik.

V jubilejním týdnu si budeme připomínat události před 100 lety také vyvěšením 5metrové trikolory zavěšené na fasádě radnice, divadla a zámku.

O Masarykovi se dozvíte také z písečné animace

Město Zlín nechalo u příležitosti výročí založení československého státu zpracovat písečnou animaci.

Někteří už ji mohli zhlédnout v rámci promítání snímků na letním kině nebo při zlínském filmovém festivalu. Dvoudílný příběh popisuje události ve Zlíně již po roce 1900 s přesahem do současnosti. Z prvního dílu se divák dozví o Masarykově první osobní návštěvě v roce 1907, jeho budování vazeb na Zlín včetně zásluh, které T. G. Masaryk jako poslanec pro Zlín vykonal. Druhý díl je zaměřen na období první světové války, založení Československé republiky a návštěvu T. G. Masaryka jako prezidenta v roce 1928. „Jsme rádi, že si můžeme připomenout 100. výročí založení Československé republiky a přiblížit toto téma našim občanům. Zvláště když víme, že náš první československý prezident ve Zlíně pobýval již kolem roku 1907 a poté se jako poslanec za východomoravská města zasloužil o mnoho změn pro Zlín,“ uvedl primátor města Miroslav Adámek.

Oba díly animace je možné zhlédnout kromě nejrůznějších míst a institucí ve Zlíně také na facebooku města a stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

16:31 Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

Podobně jako v první etapě, která se uskutečnila v loňském roce, bude hlavním předmětem stavby přede…