Zlín začne podporovat filmovou tvorbu

23.05.2017 21:15

Podpora vzniku scénářů, námětů, ale také samotných audiovizuálních děl. S těmito záměry byl založen Filmový fond statutárního města Zlína. I on má pomoci vytvořit z města a jeho okolí žádanou lokalitu a ještě více jej zapsat na filmovou mapu.

Zlín začne podporovat filmovou tvorbu
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Vznik Filmového fondu již odsouhlasila rada města. Fungovat začne od počátku příštího roku. „Uvědomujeme si důležitost podpory filmového průmyslu ve Zlíně jako města s bohatou filmovou historií. Zřízení tohoto fondu je jedním ze způsobů, jak zde zachovat a dále rozvíjet tradiční odvětví kreativního průmyslu, a v neposlední řadě také zatraktivnit Zlín a jeho potenciál v oblasti audiovize,“ sdělil primátor Miroslav Adámek.

Z fondu bude poskytována návratná finanční výpomoc nebo dotace na základě vyhlášeného programu, a to na vznik námětů a scénářů, které čerpají z historie či současnosti města Zlína. Podpora je určena také audiovizuálním dílům, která se budou realizovat na území města Zlína, nebo budou zobrazovat jeho historii či současnost. „Obě kategorie, jak náměty a scénáře, tak audiovizuální díla budou mít svá vlastní hodnotící kritéria. Hodnotit se bude například originalita námětu, lokace, využití místní filmové infrastruktury, ale také zapojení veřejnosti Zlína a studentů lokálních filmových škol,“ popsal náměstek primátora Jiří Korec, do jehož kompetencí patří kultura.

Přijaté žádosti bude hodnotit a doporučovat ke schválení orgánům města Zlína správní rada fondu, která bude z nadpoloviční většiny tvořena externími odborníky z oblasti audiovize. Složení této rady však v této chvíli ještě není známé, stejně jako objem finančních prostředků. Ten bude předmětem jednání o rozpočtu roku 2018.

Filmová kancelář již eviduje zájem více než desítky subjektů

S propagací fondu směrem k odborné komunitě pomůže filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE. „Díky zpětné vazbě od producentů víme, že zřízení fondu hraje v podpoře audiovizuální tvorby hlavní roli. Proto tento krok města Zlína velmi oceňujeme. Filmová kancelář eviduje už nyní zájem více než jedné desítky filmových subjektů, pro které bude informace o novém zlínském fondu zajímavá,“ doplnil Jindřich Motýl, jeden ze zakladatelů ZLÍN FILM OFFICE.

Možnost získat od města Zlína na filmový projekt finanční příspěvek hodnotí pozitivně také druhý ze zakladatelů filmové kanceláře Martin Růžička: „Pokud chce město Zlín ovlivňovat kvalitní prezentaci města v nově natáčených filmech, podpora vývoje scénářů je bezpochyby tou správnou cestou. Náměty jsou koneckonců samotným počátkem vzniku filmových projektů. Věřím, že ve vztahu ke Zlínsku nebudou mít filmaři o inspiraci k námětům nouzi,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…