Známé i neznámé drobné památky Jihlavy v jedné publikaci

22.11.2017 10:46

Radnice vydala knihu zachycující nenápadná a přesto důležitá místa.

Známé i neznámé drobné památky Jihlavy v jedné publikaci
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Nejsou velké, nepoutají na sebe pozornost, přesto jsou jich v Jihlavě a okolí stovky. Drobné památky. Historik Zdeněk Jaroš a pracovník magistrátu Ondřej Stránský si dali za úkol je zmapovat, shromáždit o nich informace, uspořádat a sepsat. Popsali celkem 358 objektů a vznikla obsáhlá publikace s jasným názvem Drobné nemovité památky a jiné architektonické zajímavosti města Jihlavy. Knihu pokřtili spolu s autory primátor města Rudolf Chloupek a náměstek primátora Radek Popelka.

„Publikace může být zajímavá pro profesionály při práci, ale zrovna tak pro občany, kteří se zajímají o město,“ poznamenal historik Zdeněk Jaroš. „Jsou to třeba nenápadné věci, které ale také utvářejí město a jeho atmosféru. Byla by škoda na ně zapomínat, přehlížet je,“ řekl při křtu Ondřej Stránský, který se jako pracovník odboru správy realit jihlavského magistrátu přičinil o rekonstrukci a renovaci právě mnoha drobných památek.

Publikace je rozdělena do osmi kapitol, každá se věnuje konkrétnímu typu památek: A - poklony  a kříže; B – pilíře, sloupy a kameny; C – pamětní desky, D – památníky a pomníky, E – sochy a plastiky, F – kaple, zvoničky, kašny, studny a mosty, G – hodiny, hroby a pohřebiště, kapitola H zaznamenává další nezařazené objekty.

Památky jsou zpracovány do hesel v abecedním sledu podle katastrů. Hesla obsahují 14–15 údajů: kata­strální území, číslo parcely, GPS souřadnice, lokaci, vlastníka, fotodokumentaci, popis, nápis eventuálně s překladem, materiál, rozměr, a rejstříkové číslo, pokud je památka zapsána v ústředním seznamu kultur­ních památek České republiky.

Publikaci o celkem 456 stranách k vydání připravily pracovnice magistrátu Jana Petrůjová a Jana Škrdlová, grafiku a sazbu zajistily Eva Bystrianská a Veronika Bracková. Náklad publikace je 300 kusů, k dostání je v Turistickém informačním centru na Masarykově náměstí za 550 korun.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…