Znojemský pivovar oslavil první narozeniny

19.11.2016 8:35

Znojemský městský pivovar oslavil 17. listopadu své první narozeniny. Přesně rok od otevření pivovaru se před pivovarem i v jeho prostorách a v garážích konal první ročník Znojemského november feZtu. Uplakané podzimní počasí neodradilo návštěvníky ani od této akce, a tak bylo ve Znojmě po celý čtvrtek pořádně živo.

Znojemský pivovar oslavil první narozeniny
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Pivovar před rokem vznikl v areálu, který vlastní město. „Když se před dvěma lety objevil vážný zájemce o obnovení vaření piva ve Znojmě, brali jsme to jako velké plus. A také jako první krok, jak celý areál postupně oživovat,“ nechal se již dříve slyšet starosta Vlastimil Gabrhel. Že nejde o planá slova, potvrdil včera návštěvníkům Znojemského november feZtu.

„Díky tomu, že do areálu bývalého pivovaru přišel první zájemce, zatraktivnila se celá tato lokalita. V současné době budujeme ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem expozici pivovarnictví v prostorách bývalé varny pivovaru, v příštím roce chceme investovat 12 milionů do vybudování inženýrských sítí v areálu, aby byl vůbec rozvoj areálu dále možný. Věřím, že díky tomu se najdou i další investoři a zájemci, s jejichž pomocí tento skvostný areál v centru města oživíme do posledního místa,“ uvedl starosta.

S vývojem rozhodně nekončí ani Znojemský městský pivovar. „Za první rok jsme vyrobili 2 000 hl piva, příští rok chceme zainvestovat do rozšíření výroby, abychom už o rok později mohli vyrobit 5 000 hl piva. „Jsme malým regionálním pivovarem, jehož ambicí je to, aby lidem v první řadě naše pivo chutnalo, aby si ho spojovali s městem Znojmem, aby sem za ním jezdili, stejně jako třeba jezdí za moravským vínem,“ vysvětloval ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Pivovar plánuje restauraci se zahrádkou

Do samotné opravy budovy pivovaru společnost investovala 9 milionů korun, což je dvakrát více, než předpokládala. Na finální výši investice se projevil i fakt, že budova je památkové chráněná. Znojemský městský pivovar postupně plánuje také vybudování pivovarské restaurace se zahrádkou, k níž se při podpisu nájemní smlouvy s městem zavázali. Nacházet se má v první budově areálu (navazuje přímo na budovu, kde pivovar své pivo vyrábí), vzniknout má nejpozději v roce 2020 (jejímu dřívějšímu otevření brání podmínky bývalého vlastníka areálu – společnosti Heineken), pojmout by měla celkem až 500 zákazníků (200 uvnitř a 300 na zahrádce). Co se týče potřebných investic do rekonstrukce této budovy a k ní přiléhajícímu veřejnému prostranství, hovoří se opět o milionových částkách.

„Když se vrátím ještě v čase o dva roky zpět, vzpomínám si na četné hlasy z opozice, že děláme chybu, když část areálu pivovaru pronajímáme právě společnosti Znojemský městský pivovar. Ta ale, jak je vidět, opravdu dodržuje vše, co jsme si ve smlouvě stanovili. Vždyť milionové částky, které pivovar do de facto našeho majetku již investoval a ještě chce investovat, bychom my jako město v našem rozpočtu hledali jen těžko. Nehledě na to, že si Znojmáci jeho pivo oblíbili a pivovar jako instituce se stává pevnou součástí našeho kulturního a společenského života – za všechny akce připomeňme například červnové Pivní slavnosti. A proto přeji Znojemskému městskému pivovaru k jeho prvním narozeninám jen to nejlepší,“ dodal starosta Gabrhel.

O areálu
Areál bývalého pivovaru, který se nachází v centru města (protíná jej ulice Hradní a přímo tak sousedí s rotundou sv. Kateřiny a znojemským hradem), je v majetku města od roku 2010, kdy jej odkoupilo od společnosti Heineken. Od té doby se vedení města snaží o jeho znovuoživení, což rozhodně není jednoduchý úkol. Území studie týkající se využití areálu pivovaru, zpracovaná v roce 2011, totiž předpokládá investiční náklady do celého areálu v řádu stovek milionů. Prvním investorem v areálu je Znojemský městský pivovar. Další část – prostor bývalé varny – město v současné době opravuje na vlastní náklady. Ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem tu na jaře otevře expozici pivovarnictví. Další rozvoj areálu bude možný až po vybudování kompletních inženýrských sítí, které město plánuje na příští rok.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…