Znojmo: Jednání o Dolnorakouské zemské výstavě pokračují

22.01.2017 19:56

Poté co se zástupci obou měst v hojném počtu sešli na konci listopadu ve Znojmě, pokračovala jednání o Dolnorakouské zemské výstavě setkáním v Retzu. Jednalo se v krásném sále historické retzské radnice za účasti politiků i členů pracovních skupin.

Znojmo: Jednání o Dolnorakouské zemské výstavě pokračují
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„S kolegy z Retzu jsme se navzájem informovali, co nového se událo, i kam by měly směřovat naše další kroky. Nakousli jsme i nová témata, která by mohla být zajímavá pro Zemskou výstavu – ať už jde o Vinobus, o možných společných vstupenkách do našich objektů či o vznikající expozici pivovarnictví, kterou chceme otevřít letos na konci dubna. A naše partnery z Retzu na slavnostní otevření určitě pozveme,“ shrnuje setkání Jan Grois, místostarosta Znojma. Areál pivovaru, ve kterém zmíněná expozice pivovarnictví vzniká, totiž pořád platí jako jedno z výstavních míst pro případnou Dolnorakouskou zemskou výstavu 2021, o kterou se společně obě města ucházejí.

Zemské výstavy však nejsou jen o exponátech a muzeích, a tak úkolem pracovních skupin bude také dát dohromady nápady na doprovodné aktivity v regionu. A protože jsou Retzer Land i Znojemsko známé především díky vínu, sklepním uličkám, pivu, gastronomii a krásné přírodě, půjde se určitě tímto směrem. Stranou zájmu nezůstane ani společná historie regionu.

Hlavní úkol však vzešel už z listopadového jednání u dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla. „Jak jsme slíbili panu hejtmanovi, rádi bychom mu předali propracovanější hrubý koncept naší vize výstavy na konci června 2017,“ řekl Stefan Grusch, hejtman okresu Hollabrunn, do kterého spadá i Retz. Úřad dolnorakouského hejtmana má totiž ve výběru pořadatele Dolnorakouských zemských výstav poslední slovo. Zpracování hrubé koncepce vize výstavy tak bude tím hlavním úkolem pracovních skupin i politiků v první polovině letošního roku.

O Dolnorakouské zemské výstavě
Dolnorakouská zemská výstava (Niederösterreichische Landesausstellung) je tradiční akcí, která se koná každé dva roky v jiném regionu Dolního Rakouska. Akce se těší se velkému zájmu ze strany turistů, návštěvnost se pohybuje mezi 350 – 500 000 návštěvníky. Přeshraniční spolupráce v ní není výjimkou, naopak je velmi vítána. Například Dolnorakouská zemská výstava 2009 se konala v rakouských městech Horn a Raabs a v české Telči. O pořádání Dolnorakouské zemské výstavy v roce 2021 se společně ucházejí partnerská města Retz a Znojmo. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…