Znojmo: Loucký klášter byl prohlášen za národní kulturní památku

21.02.2017 11:30

Na svém dnešním zasedání schválila vláda návrh Ministerstva kultury na prohlášení Louckého kláštera za národní kulturní památku. Znojmo se tak se po 55 letech může pyšnit další památkou s tímto titulem. Dosud byla jedinou národní kulturní památkou města rotunda sv. Kateřiny (ta byla prohlášena na národní kulturní památku v roce 1962).

Znojmo: Loucký klášter byl prohlášen za národní kulturní památku
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Informace o prohlášení Louckého kláštera Národní kulturní památkou nás dnes příjemně překvapila. Žádost o udělení statutu Národní kulturní památky jsme v březnu 2015 podali s vizí, že pokud by areál Louckého kláštera získal statut národní kulturní památky, znamenalo by to lepší výchozí podmínky pro podávání žádostí o dotace, ať už jde o dotační programy národní nebo nadnárodní. Budeme tedy nyní prověřovat nové možnost čerpání dotací v souvislosti s prohlášením Louckého kláštera za národní kulturní památku,“ říká starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Areál Louckého kláštera je jednou z největších dominant města a jedním z nejcennějších dokladů pozdně barokního umění na Moravě.  Město je jeho vlastníkem od roku 2010, kdy jej na město bezúplatně převedl stát – avšak pod podmínkou nepřevoditelnosti majetku na další osoby po dobu dvaceti let. Další podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu.

Od té doby se město snaží postupnými opravami měnit tvář Louckého kláštera k lepšímu. Kompletní rekonstrukce se dočkala například bývalá jízdárna, další investice putovaly do oprav fasády bývalé konírny.

V loňském roce se město pustilo do první etapy výměny oken – část jižní fasády jižního křídla Louckého kláštera může pyšnit 35 novými okny, která jsou ručně vyrobená a kopírují vzhled původních historických oken. Tato investice město přišla na cca 2,5 milionů korun, přičemž 1 milion na toto město obdrželo od Ministerstva kultury. V investicích do dalších nových oken v Louckém klášteře chce město pokračovat i letos. Vloni došlo také k opravě průjezdu Louckého kláštera (investice vyšla na 374 000 korun, přičemž 200 000 putovalo z dotace Jihomoravského kraje).

Areál Louckého kláštera je v současné době využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství. V části objektu bývalé konírny nyní vzniká penzion, na vlastní náklady jej buduje soukromý podnikatel.

Více informací k historii Louckého kláštera naleznete zde: http://www.znojmocity.cz/13-loucky-klaster/d-2603.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…