Znojmo: Montují se nová okna na Loucký klášter

30.09.2016 21:25

Na jižní fasádu jižního křídla Louckého kláštera město postupně montuje 35 nových oken. Jde o precizně ručně vyrobené repliky historických oken, jejichž vzhled schválili památkáři.

Znojmo: Montují se nová okna na Loucký klášter
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Vyrobeno bude celkem pět typů oken. Pro všechna okna je jednotné, že jsou kastlová, otvíravá dovnitř s jednoduchým zasklením. Materiálem je masivní modřín s povrchovým nátěrem v barvě matné slonové kosti. Okna budou v interiéru doplněna masivními modřínovými parapety, opět s nátěrem v barvě matné slonové kosti.

Celková investice vyjde na zhruba 2 300 000 korun, přičemž 1 000 000 korun půjde z dotace Ministerstva kultury z Programu záchrany architektonického dědictví. Jedná se o první etapu oprav nového konventu. V závislosti na finančních možnostech města budeme v opravách pokračovat.

Město Znojmo je vlastníkem Louckého kláštera od roku 2010, kdy jej na město bezúplatně převedl stát – avšak pod podmínkou nepřevoditelnosti majetku na další osoby po dobu dvaceti let. Další podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu. Od té doby se město snaží postupnými opravami měnit tvář Louckého kláštera k lepšímu. Kompletní rekonstrukce se dočkala například bývalá jízdárna, další investice putovaly do oprav fasády bývalé konírny.

Areál Louckého kláštera je v tuto chvíli využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.